Znajdź swój przepis

Jabłecznik straciatella

2 października, 2019

Jabłecznik straciatella to pyszne ciasto jesienne z dużą ilością jabłek. Leciutkie ciasto na biszkopcie i kremem śmietankowym z tartą czekoladą.

Warstwa jabłkowa to połączenie owoców pokrojonych w kostkę, cynamonu i galaretki cytrynowej. Pyszna, lekko kwaśna i orzeźwiająca warstwa pomiędzy puszystym biszkoptem.

Całość przykryta kremem śmietankowym na bazie kremówki i serka mascarpone. Do środka możemy dodać posypkę czekoladową lub zetrzeć na tarce deserową lub gorzką czekoladę. Każda wersja będzie równie smaczna.

Jabłecznik straciatella w sezonie na jabłka to ciekawy pomysł na niebanalne ciasto, które będzie doskonałym dopełnieniem rodzinnych spotkań lub uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Jabłecznik straciatella

JABŁECZNIK STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 4 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki maki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1 kg jabłek (najlepiej lekko kwaśnych)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki posypki czekoladowej lub 100 g startej deserowej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, dodajemy cynamon oraz wodę i dusimy przez około 5-10 min, aż lekko zmiękną. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Dokładnie mieszamy, studzimy i wykładamy na biszkopt jak masa będzie tężejąca. Przykrywamy drugim blatem ciasta.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz posypkę lub startą czekoladę. Gotowy krem wykładamy na ciasto, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Jabłecznik straciatella Jabłecznik straciatella Jabłecznik straciatella

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Waga jabłek (1kg) przed czy po obraniu?

    1. Przed obraniem :)

  2. Mariola says:

    Ciasto pyszne,właśnie dzisiaj mamy do kawy. Po raz pierwszy upieklam na Dzień Babci dla wnuków i wszystkim bardzo smakowało. Teraz to jest mój nr 1 na niedzielę.

  3. Ale w czym mamy mieszać rozpuści się w 1/2 szklance wody?

    1. aneta Autor says:

      Powinna się rozpuscic w goracych jablkach

  4. Witam ..nie bardzo rozumiem ! czyli jabłka dodajemy do proszku z galaretki a nie do rozpuszczonej ugotowanej?

    1. aneta Autor says:

      Do jablek dodajemy proszek z galaretki i mieszamy do rozpuszczenia :)

  5. Dlaczego nie chce mi zastygnąć galaretka? Cały czas jest płynna…

  6. aneta Autor says:

    Wystarczy zwiekszyc o 1/3 :)

  7. Ciasto wyszło pyszne , wszystkim domownikom smakowało ???? Na pewno nie raz pojawi sie na naszym stole.

    1. Galaretka zastygnie po włożeniu masy jabłkowej do lodówki

  8. Czy galaretki dodajemy do jabłek już rozpuszczone w odpowiedniej ilości wody?

    1. aneta Autor says:

      Nie, dodajemy proszek.

    2. Czy ten proszek galaretki się jakoś rozpuści?

    3. aneta Autor says:

      tak dodany do goracej masy z jablek się rozpusci :)

  9. Ciasto pyszne!

    1. Super :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x