Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe z coca-colą

October 4, 2019 , 23558 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z coca-colą to niezwykle lekkie, wilgotne i mocno kakaowe ciasto. Bardzo proste w wykonaniu, które w swoim przepisie ma dosłownie kilka składników.

Dzięki dodaniu do środka coca-coli lub pepsi ciasto zyskuje na leciutkiej jak puszek konsystencji i wręcz rozpływa się w ustach.

Ciasto jest wilgotne dzięki dodaniu roztopionego masła i kwaśnej śmietany. Możesz je przechowywać nawet kilka dni i nie będzie suche.

Ciasto czekoladowe z coca-colą to moje nowe odkrycie, które łączy mega intensywny kakaowy smak z delikatnością jak w biszkopcie. Całość polana polewą czekoladową, która tylko wzmacnia smak ciasta. Kilka chwil i mamy gotowe pyszne ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z COCA-COLĄ

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 280 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 szklanka coca-coli (pepsi)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 75 g kakao
  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 140 ml śmietany kwaśnej 18%, temp. pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub aromatu waniliowego

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g gorzkiej czekolady

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o średnicy 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą (kaszką manną).
Mąkę przesiewamy razem z sodą i proszkiem. Masło razem z coca-colą, cukrem i wanilią przekładamy do rondelka i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane kakao, mieszamy dokładnie do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jajka miksujemy razem ze śmietaną i dodajemy do masy kakaowej. Na koniec dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy na niskich obrotach tylko do połączenia. Wylewamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Kremówkę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch ciasta i zostawiamy do stężenia.

ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe

Komentarze

  • Reply Joanna November 26, 2019 at 15:57

    Może głupie pytanie ale jaka to jest ta kwaśna śmietana??? Taka gęsta w kubeczku?

    • Reply aneta November 26, 2019 at 20:53

      Tak taka o zawartości tłuszczu 18‰

      • Reply Joanna November 28, 2019 at 16:17

        Dziękuję :)

  • Reply ewinka Nowa October 28, 2019 at 13:53

    Zrobiłam to ciasto, jest smaczne i bez polewy.
    W ramach ograniczania kalorii zrezygnowałam z polewy ;-) Dziękuję za przepis :-)

  • Reply Karolina October 27, 2019 at 15:21

    Czy piec z termoobiegiem czy góra dol

    • Reply aneta October 27, 2019 at 18:27

      Tak :)

  • Reply Sara October 19, 2019 at 14:06

    Dzień dobry,
    Czy to ciasto nada się aby zastąpić nim biszkopt w tradycyjnym torcie?
    Czy raczej przekrojenie go na blaty i przełożenie kremem nie będzie realne ?
    Z góry dziękuję za odpowiedz,
    Pozdawiam.

    • Reply aneta October 21, 2019 at 09:26

      Można, ale wydaje mi się, że mimo wszystko biszkopt lepiej pasuje do tortu :)

  • Reply Monika October 16, 2019 at 14:27

    Ktore ciasto wychodzi bardziej wilgotne z coca-cola czy meksykanskie z cukinia ?

    • Reply aneta October 17, 2019 at 10:07

      oba są równie smaczne :)

    1 2

    Leave a Reply to Katarzyna B. Cancel Reply