Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Pancakes, Placki, Naleśniki

Bananowe placki z 3 składników

October 7, 2019 , 80612 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bananowe placki z 3 składników to najprostszy przepis na placuszki jaki znam. Bardzo puszyste, leciutkie i słodkie dzięki dojrzałym bananom.

Placuszki bananowe możesz wykonać na dwa sposoby: z ubitymi białkami lub po prostu dodając całe jajka. Dodając ubite białka placuszki zyskują niesamowicie lekką konsystencję i są wręcz jak puszek. Natomiast z dodatkiem całych jajek bardziej treściwie i cięższe.

Dodając mocno dojrzałe banany nie trzeba placuszków dosładzać, ponieważ owoce są już na tyle słodziutkie.

Z tej porcji usmażysz jeden większy talerz placuszków, które znikną w mgnieniu oka.

Bananowe placki z 3 składników to doskonały pomysł na szybkie śniadanie lub kolację z dostępnych składników, które w większości mamy w domu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.

Bananowe placki

BANANOWE PLACKI Z 3 SKŁADNIKÓW

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki np. pszennej, owsianej

Banany mocno dojrzałe razem z żółtkami rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Białka miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do masy bananowej i delikatnie mieszamy. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można smażyć na suchej) wykładamy po 1- 1,5 łyżki masy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy samodzielnie lub oprószone cukrem pudrem.
Placuszki można wykonać również mieszając wszystkie składniki (bez ubijania białek) i smażąc na złoty kolor z odrobiną tłuszczu lub bez.

Bananowe placki
Bananowe placki

Komentarze

  • Reply Katolina April 30, 2020 at 17:04

    Placki opadły po usmażeniu i zrobiły się płaskie. Wymieszałam z pianą z białek. Co zrobiłam nie tak?

    • Reply aneta May 2, 2020 at 07:04

      Może do masy dodaj następnym razem troszkę więcej mąki

  • Reply Aldona April 14, 2020 at 19:12

    Bardzo fajne i bez proszku.

  • Reply Teresa March 26, 2020 at 10:49

    Pyszne, leciutkie, właśnie przed chwilą zjadłam na śniadanie

  • Reply Dorota K. October 7, 2019 at 16:00

    Mam dziś u siebie wnuków, więc zabieram się do roboty.
    Pozdrawiam

  • Leave a Reply to Aldona Cancel Reply