Znajdź swój przepis

Bananowe placki z 3 składników

7 października, 2019

Bananowe placki z 3 składników to najprostszy przepis na placuszki jaki znam. Bardzo puszyste, leciutkie i słodkie dzięki dojrzałym bananom.

Placuszki bananowe możesz wykonać na dwa sposoby: z ubitymi białkami lub po prostu dodając całe jajka. Dodając ubite białka placuszki zyskują niesamowicie lekką konsystencję i są wręcz jak puszek. Natomiast z dodatkiem całych jajek bardziej treściwie i cięższe.

Dodając mocno dojrzałe banany nie trzeba placuszków dosładzać, ponieważ owoce są już na tyle słodziutkie.

Z tej porcji usmażysz jeden większy talerz placuszków, które znikną w mgnieniu oka.

Bananowe placki z 3 składników to doskonały pomysł na szybkie śniadanie lub kolację z dostępnych składników, które w większości mamy w domu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na placki.

Bananowe placki

BANANOWE PLACKI Z 3 SKŁADNIKÓW

SKŁADNIKI NA PLACUSZKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz

  • 2 banany, najlepiej mocno dojrzałe
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki np. pszennej, owsianej

Banany mocno dojrzałe razem z żółtkami rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy. Białka miksujemy na sztywną piankę. Dodajemy do masy bananowej i delikatnie mieszamy. Na średnio rozgrzanej patelni z odrobiną oleju (można smażyć na suchej) wykładamy po 1- 1,5 łyżki masy i smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku kuchennym i podajemy samodzielnie lub oprószone cukrem pudrem.
Placuszki można wykonać również mieszając wszystkie składniki (bez ubijania białek) i smażąc na złoty kolor z odrobiną tłuszczu lub bez.

Bananowe placki Bananowe placki

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Placuszki są w środku trochę surowe, a robią się strasznie czarne z zewnątrz. Co mam zrobić?

    1. Prawdopodobnie zbyt mocno nagrzana patelnia :)

  2. Placuszki palce lizać ????????

  3. Placuszki są przepyszne :-)

  4. Pyszne! Mega lekkie. Żałuję, że zrobilam pół porcji.
    U mnie wersja na oleju kokosowym.

  5. Aleksandra says:

    Zrobiłam właśnie na kolację, pycha!

  6. Hej, wszystko pieknie i ladnie, ale mam wrazenie ze w srodku sa surowe, moze dlatego ze takie puszyste i soczyste przez banan?

  7. Czy mogę użyć mąki orkiszowej?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  8. Placki opadły po usmażeniu i zrobiły się płaskie. Wymieszałam z pianą z białek. Co zrobiłam nie tak?

    1. aneta Autor says:

      Może do masy dodaj następnym razem troszkę więcej mąki

  9. Bardzo fajne i bez proszku.

  10. Pyszne, leciutkie, właśnie przed chwilą zjadłam na śniadanie

  11. Mam dziś u siebie wnuków, więc zabieram się do roboty.
    Pozdrawiam

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x