Znajdź swój przepis

Ciasto knoppers

9 października, 2019

Ciasto knoppers w wersji na biszkopcie kakaowym z kremem czekoladowym i mlecznym przełożony waflami. Przepyszny i prosty  wykonaniu deser inspirowany znanym wafelkiem.

Biszkopt kakaowy nasączyłam ponczem (napar z herbaty w połączeniu z cukrem i sokiem z cytryny), dzięki czemu był wilgotny i bardziej wyrazisty w smaku.

Do kremu czekoladowego podprażyłam orzechy laskowe i drobno je zmieliłam w malakserze. Dzięki czemu zyskały intensywniejszy aromat i pyszny smak. Orzechy w połączeniu z kremem czekoladowym są rewelacyjne i doskonale do siebie pasują.

Mleczny krem to połączenie kremu maślanego z mlekiem w proszku. Bardzo słodki, mleczny i jeden z moich ulubionych smaków.

Całość przełożona waflami i polana polewą czekoladową.

Ciasto knoppers to ciekawa wariacja na temat znanego wafelka. Orzechowo-czekoladowy krem oraz mleczny i do tego kakaowy biszkopt i polewa czekoladowa. Przepyszny deser.

 TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na knoppers.

ciasto knoppers

CIASTO KNOPPERS

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 600 ml mleka
  • 2 x budyń waniliowy, proszek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 4 łyżki kremu czekoladowego np. Nutella
  • 100 g orzechów laskowych podprażonych, drobno zmielonych
  • 2 łyżki kakao

SKŁADNIKI NA KREM MLECZNY:

  • 1 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1/3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 3 duże wafle lub mniejsze kwadraty

* 1 szklanka o pojemności 250 ml

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Stopniowo dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 20-25 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia (możemy lekko nasączyć słodkim naparem z herbaty).
400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając dodajemy mieszaninę i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilę i dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Gotowy krem dzielimy na dwie części.
Do jednej dodajemy cały czas miksując po łyżce krem czekoladowy, przesiane kakao oraz na koniec orzechy. Wykładamy na biszkopt i przykrywamy waflem.
Mleko podgrzewamy razem z cukrem, odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy przesiane mleko w proszku i dokładnie mieszamy.
Dodajemy po łyżce do pozostałego kremu budyniowego i wykładamy na ciasto. Przykrywamy waflem.
Śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do rozpuszczenia i lekko studzimy. Smarujemy wierzch wafla i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto knoppers ciasto knoppers ciasto knoppers

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x