Mocno czekoladowe ciastka


Mocno czekoladowe ciastka z kakao i kropelkami czekoladowymi. Proste składniki, szybkie wykonanie i pyszny smak.

Ciasteczka po upieczeniu są kruche na zewnątrz i lekko mięciutkie w środku.

Intensywnie czekoladowe o przepięknym zapachu, który wydobywa się podczas pieczenia.

Do środka możesz dodać kropelki czekoladowe lub posiekać gorzką czekoladę i dodaj do środka.

Mocno czekoladowe ciasteczka będą idealne na jesienne lub zimowe wieczory do kubka herbaty.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

czekoladowe ciastka

MOCNO CZEKOLADOWE CIASTKA

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 1 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko, duże
  • 115 g masła lub margaryny, roztopionej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji z wanilii
  • szczypta soli
  • 100 g kropelek czekoladowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem oraz sodą. Roztopione masło mieszamy razem z cukrem, mlekiem, wanilią, jajkiem oraz solą. Dodajemy do suchych składników i mieszamy do połączenia. Na koniec wsypujemy kropelki czekoladowe i mieszamy. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy po około 2 łyżeczki masy formujemy w kuleczkę i spłaszczamy dłonią. Układamy w odstępach od siebie i pieczemy w temp. 180 C przez około 10-15 min. Po upieczeniu zostawiamy na 5-10 min. do wystudzenia i dopiero wyjmujemy z blaszki. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

czekoladowe ciastka
czekoladowe ciastka
czekoladowe ciastka

wydrukuj teraz