Znajdź swój przepis

Ciasto Michałek na herbatnikach

23 października, 2019

Ciasto Michałek na herbatnikach to szybsza wersja deseru bez pieczenia z popularnymi cukierkami.

Kakaowe herbatniki zastępują warstwy biszkoptu.

Domowy krem budyniowy o smaku czekoladowym z kawałeczkami cukierków Michałków. Dosyć intensywny w smaku krem, dzięki dodaniu kakao. W środku kawałeczki czekoladowo-orzechowych cukierków.

Kolejny krem to leciutka śmietankowa warstwa, która daje fajny kontrast dla cięższego kremu czekoladowego. Do tego przełożone dżemem śliwkowym i oprószone startymi cukierkami.

Ciasto Michałek na herbatnikach to przepyszne i proste w przygotowaniu ciasto. Cukierki nadają słodkiego smaku i fajnie wzbogacają ciasto.

TUTAJ znajdziesz przepis na Ciasto Michałek na biszkopcie.

Ciasto-Michałek

CIASTO MICHAŁEK NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 żółtka
  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g cukierków michałków

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ ŚMIETANKOWĄ:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 łyżek mleka w proszku (opcjonalnie)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, kakaowych
  • 1 mały słoiczek dżemu śliwkowego lub porzeczkowego
  • ok. 80 g cukierków michałków do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Dno wykładamy herbatnikami i smarujemy dżemem.
500 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając wlewamy mieszaninę mleka i podgrzewamy, aż budyń będzie gęsty. Owijamy folią wierzch i odstawiamy do wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce przesiane kakao oraz budyń. Cukierki kroimy na nieduże kawałeczki i dodajemy do kremu. Wykładamy krem na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy mleko w proszku oraz przesiany cukier puder. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując do połączenia. Wykładamy na herbatniki i oprószamy startymi na tarce o dużych oczkach cukierkami. Wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki.

Ciasto-Michałek Ciasto-Michałek Ciasto-Michałek

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i jest pyszne ????

  2. Pokusiłam się wczoraj o zrobienie. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Jednak mam kilka spostrzeżeń. Po pierwsze, za duża ilość kakao-2 łyżki w zupełności wystarczą przy 3 łyżkach jest lekko kwaśne. Po drugie Michałkow potrzebne jest około 40 dag. No i trzecie najważniejsze, miałam taką blachę jak w przepisie i niestety ciasto nie jest tak imponujace w rozmiarze. Na taką wielkość jak na zdjęciu sądzę że trzeba podwoić ilość składników.

  3. Najlepsze ciasto jakie dotykało moje podniebienie ????

  4. A co zrobić z dżemem , bo nie ma napisane co z nim zrobić???

    1. Jest napisane w przepisie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x