Ciasteczka śmietankowe


Pyszne i kruche ciasteczka śmietankowe podobne w smaku do francuskich. Przepis jest bardzo prosty i składa się z kilku składników.

Ciasteczka wykonujemy na kwaśnej śmietanie, dzięki temu zyskują bardzo fajny posmak. Wierzch ciasteczek jest oprószony cukrem kryształem, który po upieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę.

Ciasteczka śmietankowe są przepyszne, proste i do tego chrupiące. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciastka.

ciastka śmietankowe

CIASTECZKA ŚMIETANKOWE:

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 1,5 blaszki ciasteczek

  • 140 g mąki tortowej
  • 125 g masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 żółtko, duże
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji

DODATKOWO:

  • 1 białko
  • 2-3 łyżki cukru

Składniki na ciasteczka powinny być prosto z lodówki.
Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy śmietanę, wanilię oraz żółtko i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe owijamy folią i wkładamy na około 2 godz. do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3-4 mm. Wykrawamy foremkami ciasteczka, smarujemy wierzch białkiem i oprószamy cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15-20 min. do lekkiego zarumienienia.

ciastka śmietankowe
ciastka śmietankowe
ciastka śmietankowe

wydrukuj teraz