Murzynek


Murzynek to bardzo prosty przepis na ciasto czekoladowe. Wilgotne, lekkie i mocno kakaowe.

Ciasto czekoladowe to doskonały pomysł w jesienny i zimowy czas. Kubek gorącej herbaty lub kawy i do tego kawałek świeżego ciasta.

Ciasto murzynek z tego przepisu jest banalnie prosty i wystarczy tylko kilka składników. Do środka dodałam odrobinę powideł śliwkowych, dzięki temu ciasto jeszcze bardziej zyskało na wilgotności.

Ciasto możesz wzbogacić o zmielone orzechy laskowe, włoskie lub bakalie.

Murzynek to ciasto, które łączy w sobie mocny smak czekoladowy z lekką konsystencją.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto murzynek

MURZYNEK CIASTO

SKŁADNIKI:

  • 250 g masła
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżka powideł śliwkowych (opcjonalnie)
  • 3 jajka, temp. pokojowa
  • 1 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Masło przekładamy do rondelka razem z cukrem, przesianym kakao, wodą oraz powidłami. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia składników. 1/2 szklanki odlewamy na polewę. Odstawiamy do wystudzenia.
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Żółtka przekładamy do miseczki, przesiewamy mąkę razem z proszkiem. Dodajemy cynamon i ostudzoną masę czekoladową. Miksujemy tylko do połączenia, następnie dodajemy piankę z białek i mieszamy łyżką. Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto do formy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i smarujemy wierzch polewą.

ciasto murzynek
ciasto murzynek
ciasto murzynek

wydrukuj teraz