Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi

November 13, 2019 , 6579 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi zatopionymi w środku i polewą czekoladową. Lekkie ciasto z niespodzianką w środku.

Kuleczki kokosowe z twarogiem są wilgotne, słodkie i mocno kokosowe. Dają się łatwo formować i trzymają kształt podczas pieczenia.

Ciasto czekoladowe jest leciutkie, wilgotne i puszyste.

Połączenie ciasta i kuleczek to pomysłowy przepis na deser i zaskoczenie gości lub domowników, którzy na pewno nie będą się spodziewali, że coś jeszcze w nim jest.

Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużo czasu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto z kulkami kokosowymi

CIASTO CZEKOLADOWE Z KULKAMI KOKOSOWYMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub esencji
  • 3 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KULECZKI KOKOSOWE:

  • 250 g twarogu, półtłustego
  • 1 żółtko
  • 70 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego, proszek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownicę o średnicy 24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Twaróg mieszamy dokładnie razem ze składniki. Wkładamy na 30 min. do lodówki. Następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na dnie formy. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki. Masło razem z cukrem, wanilią, wodą oraz przesianym kakao przekładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia ( odlewamy 1/3 szklanki na polewę). Następnie dodajemy żółtka oraz przesiane suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Białka miksujemy razem z solą na sztywna piankę. Dodajemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy łyżką na kuleczki. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu i lekkim przestudzeniu polewamy odłożoną polewą.

ciasto z kulkami kokosowymi
ciasto z kulkami kokosowymi

Komentarze

  • Reply Anna November 20, 2019 at 01:57

    Twaróg należy zmielić? Pozdrawiam serdecznie

    • Reply aneta November 20, 2019 at 06:11

      Mój był w kostce i tylko rozdrobnilam go widelcem

  • Reply milenia3 November 19, 2019 at 13:18

    Czy do kuleczek można użyć twarogu z wiaderka typu ‘Mój ulubiony” czy lepiej samemu zmielić twaróg?

    • Reply aneta November 19, 2019 at 14:48

      Lepiej samemu :)

    Leave a Reply