Bardzo prosty przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe z jabłkami. Błyskawiczne w wykonaniu z dosłownie kilku składników.
Ciasteczka biszkoptowe zaraz po upieczeniu są na zewnątrz lekko chrupiące, natomiast w środku puszyste i nieco wilgotne. Dodatek kawałeczków jabłek sprawia, że ciasteczka są jeszcze lepsze i ciekawe w smaku.
Idealne do herbaty, kawy lub jako szybki deser do upieczenia dla niespodziewanych gości.
Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami wykonasz z dziećmi, tutaj nie chodzi o idealny kształt ciasteczek, a im bardziej fikuśne kształty tym lepiej.
Koniecznie wypróbuj ponieważ są przepyszne.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.
CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek
- 2 jajka, temp. pokojowa
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 g masła, miękkiego
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jabłka, średnie
DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Nabieramy łyżkę ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie. Ciasteczek nie formujemy tylko wykładamy łyżką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze
Wyszły przepyszne! Znikły bardzo szybko
czy mogę dodać zamiast jabłek jagody mrożone ?
powinny być ok
Czy tam nie powinno być 35 gram mąki zamiast 350 bo mi też wyszły niedobre a jeśli tak to czy w innych przepisach mogą być pomyłki bo niektóre przepisy bardzo mi się podobają ale po tych ciastkach trochę się boję próbować ????pozdrawiam
Wszystko jest poprawnie
napisz dlaczego nie wyszły?
Witam składniki nie chciały się połączyć były sypkie potem dodałam jeszcze jajka itroche było lepiej ale po upieczeniu były nieudane muszę je jeszcze raz zrobić i zobaczę pozdrawiam
Czym można zastąpić cukier?
W tym przepisie lepiej nie zastępować
Chciałam zaserwować dziecku – 16m. Użyłam do ucierania 3 łyżek. Po utarciu dodałam 2 łyżki syropu klonowego. Zmniejszyłam ilość mąki do 320 dag i wsypałam łyżeczkę przyprawy piernikowej. Ciasto było gęste tak, że jabłka nie chciały się wmieszać. Następnym razem wytnę z użyciem foremek, a jabłka powędruje na wierzch. W smaku super. Na pewno skorzystam z przepisu wielokrotnie i będzie moja inspiracją – wydaje mi się, że świetnie pasowałoby na spód do szarlotki, na górze krem + beza. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Ja się nie znam ale to ciasto jest zdecydowanie za gęste