Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciastka

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami

November 19, 2019 , 30754 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Bardzo prosty przepis na pyszne ciasteczka biszkoptowe z jabłkami. Błyskawiczne w wykonaniu z dosłownie kilku składników.

Ciasteczka biszkoptowe zaraz po upieczeniu są na zewnątrz lekko chrupiące, natomiast w środku puszyste i nieco wilgotne. Dodatek kawałeczków jabłek sprawia, że ciasteczka są jeszcze lepsze i ciekawe w smaku.

Idealne do herbaty, kawy lub jako szybki deser do upieczenia dla niespodziewanych gości.

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami wykonasz z dziećmi, tutaj nie chodzi o idealny kształt ciasteczek, a im bardziej fikuśne kształty tym lepiej.

Koniecznie wypróbuj ponieważ są przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy z jabłkami.

Ciasteczka biszkoptowe

CIASTECZKA BISZKOPTOWE Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciasteczek

  • 2 jajka, temp. pokojowa
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka, średnie

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę z proszkiem przesiewamy do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Dodajemy kawałki miękkiego masła i miksujemy. Następnie wsypujemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Jabłka obieramy i kroimy na nieduże kawałeczki. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Nabieramy łyżkę ciasto i wykładamy na blaszkę w odstępach od siebie. Ciasteczek nie formujemy tylko wykładamy łyżką. Pieczemy w temp. 175 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe
Ciasteczka biszkoptowe

Komentarze

  • Reply Magdan November 30, 2019 at 22:56

    Wyszły przepyszne! Znikły bardzo szybko :) czy mogę dodać zamiast jabłek jagody mrożone ?

    • Reply aneta December 3, 2019 at 09:56

      powinny być ok :)

  • Reply Basia November 26, 2019 at 19:11

    Czy tam nie powinno być 35 gram mąki zamiast 350 bo mi też wyszły niedobre a jeśli tak to czy w innych przepisach mogą być pomyłki bo niektóre przepisy bardzo mi się podobają ale po tych ciastkach trochę się boję próbować ????pozdrawiam

    • Reply aneta November 26, 2019 at 20:53

      Wszystko jest poprawnie :) napisz dlaczego nie wyszły?

      • Reply Basia November 27, 2019 at 20:38

        Witam składniki nie chciały się połączyć były sypkie potem dodałam jeszcze jajka itroche było lepiej ale po upieczeniu były nieudane muszę je jeszcze raz zrobić i zobaczę pozdrawiam

  • Reply Gosia November 23, 2019 at 13:15

    Czym można zastąpić cukier?

    • Reply aneta November 23, 2019 at 16:23

      W tym przepisie lepiej nie zastępować

      • Reply Gosia November 24, 2019 at 22:48

        Chciałam zaserwować dziecku – 16m. Użyłam do ucierania 3 łyżek. Po utarciu dodałam 2 łyżki syropu klonowego. Zmniejszyłam ilość mąki do 320 dag i wsypałam łyżeczkę przyprawy piernikowej. Ciasto było gęste tak, że jabłka nie chciały się wmieszać. Następnym razem wytnę z użyciem foremek, a jabłka powędruje na wierzch. W smaku super. Na pewno skorzystam z przepisu wielokrotnie i będzie moja inspiracją – wydaje mi się, że świetnie pasowałoby na spód do szarlotki, na górze krem + beza. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  • Reply Wiola November 22, 2019 at 20:59

    Ja się nie znam ale to ciasto jest zdecydowanie za gęste

  • 1 2

    Leave a Reply to aneta Cancel Reply