Znajdź swój przepis

Ciasto kokosowy śmietanowiec

26 listopada, 2019

Ciasto kokosowy śmietanowiec lub styropian to połączenie kruchego ciasta o maślanym i kakaowym smaku z warstwą śmietanową z kokosem. Przepyszne ciasto o wyrazistych smakach.

Ciasto możesz wykonać z połączenia mąki tortowej i krupczatki, dzięki czemu uzyska jeszcze bardziej kruchy smak. Maślany spód i kakaowy wierzch to ciekawa propozycja na urozmaicenie smaków w cieście.

Powidła śliwkowe to ukłon w stronę jesiennej pogodzie, ale równie dobrze mogą być inne smaki np. porzeczkowy, malinowy. W sezonie letnim mogą być też świeże owoce.

Warstwa śmietanowa w połączeniu z wiórkami zyskuje jeszcze lepszy smak i aromat.

Ciasto koksowy śmietanowiec to deser, który zaskoczy Cie szybkim wykonaniem i pysznymi warstwami.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na śmietanowiec lub styropian.

śmietanowiec

CIASTO KOKOSOWY ŚMIETANOWIEC

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 1/2 szklanki mąki tortowej *
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250 g masła lub margaryny, zimnej
  • 5 żółtek, dużych
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1000 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 x 40 g budyniu waniliowego, proszek
  • 200 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

* 1 szklankę mąki tortowej możesz zastąpić mąką krupczatką

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła oraz sól i siekamy siekaczką do ciasta kruchego lub nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy 2 łyżki przesianego kakao i ponownie szybko zagniatamy. Kawałki ciasta formujemy w wałeczki i owijamy folią spożywczą. Wkładamy na min. 2 godziny do zamrażarki.
Jasną część zamrożoną wyciągamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy na dno foremki i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 20 min. do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i smarujemy powidłami.
Składniki na masę śmietanową powinny być w temp. pokojowej. Białka miksujemy razem z solą na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Cały czas miksując dodajemy przesiany proszek budyniowy. Następnie po łyżce dodajemy śmietanę oraz wiórki i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na powidła i ścieramy ciemną część ciasta na wierzch. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch możesz oprószyć cukrem pudrem.

śmietanowiec śmietanowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Niestety proporcje na ciasto kruche sa niewłaściwe. Nie ma możliwości aby ciasto wyrobić! Nawet po dodaniu smietany jest to nie możliwe. Szkoda czasu i składników które się zmarnowały.Przepis wydawał się byc oryginalny :(

    1. aneta Autor says:

      proporcje są dobre jedynie trzeba wyrabiać ciasto, aż się połączy :) składniki są zimne i na poczatku nie chce być jednolite

  2. 1000 g śmietany kwaśnej to ile to ml?

  3. Czy śmietanę miksujemy z białkami, czy tylko delikatnie łączymy wraz z wiorkami?

    1. aneta Autor says:

      Delikatnie łączymy.

    2. Serio o takie rzeczy się pytasz, w szkole się tego uczymy. Wystarczy wpisać w google i Ci przeliczy

  4. Witam, 3 1/2 szklanki mąki i wyszło strasznie suche ciasto, czy to takie proporcje?

    1. aneta Autor says:

      Na początku jest suche, ale trzeba wyrabiać do połączenia :)

  5. Witam,
    Czy śmietany musi być, aż 1000g?
    Dziękuję za odpowiedź

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x