Znajdź swój przepis

Ciasto hukzulka

5 grudnia, 2019

Ciasto hukzulka to połączenie kruchego ciasta z bezą i kremu kajmakowego. Przepyszne, mocno słodkie i sycące ciasto.

Ciasto przypomina w wykonaniu troszkę Panią Walewską, natomiast inny jest krem w środku.

Kruche ciasto przełożone dżemem i bezą i do tego krem maślany z kajmakiem i orzeszkami. Pomimo, iż ciasto jest dosyć pracochłonne warto chociaż raz wypróbować smak i przekonać się, że ciasto jest bardzo smaczne.

Ciasto, które doskonale sprawdzi się na uroczystości i nadchodzące święta.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto hukzulka

CIASTO HUKZULKA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 500 g maki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 żółtek, dużych
  • 200 g masła, zimnego
  • 2-3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 6 białek, dużych
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 300 g masła, temp pokojowa
  • 400 g masy kajmakowej
  • 100 g orzechów ziemnych

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu np. porzeczkowego, śliwkowego, jagodowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formy o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej jeśli mamy dwie).

Składniki na kruche ciasto powinny być prosto z lodówki. Mąkę przesiewamy razem z cukrem oraz proszkiem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka, wodę oraz sól i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. 1/4 ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą dzielimy na dwie części i wkładamy na godzinę do lodówki. Dno form wylepiamy ciastem i podpiekamy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie smarujemy każdy blat ciasta połową dżemu.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na koniec dodajemy sok z cytryny i przesianą mąkę. Wykładamy po połowie na każdy blat ciasta. Ciasto, które zamroziliśmy wcześniej ścieramy na jedną część bezy. Pieczemy w temp. 160 C przez około 35-40 min. (jeśli nie masz dwóch takich samych form do pieczenia składniki na bezę podziel na pół i piecz jedną po drugiej wykonując bezę tuż przed pieczeniem). Jeśli pieczesz na dwóch poziomach piekarnika ustaw termoobieg i zmniejsz temp. do 150 C. Gotowe zostawiamy do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Miękkie masło miksujemy przez chwilę, następnie dodajemy po łyżce masę kajmakową oraz posiekane i podprażone orzechy. Wykładamy na ciasto, które jest bezą na górze i przykrywamy warstwą ze startym kruchym ciastem na wierzchu. Wkładamy na kilka godzin do lodówki szczelnie owinięte folią.

ciasto hukzulka ciasto hukzulka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Angelika says:

    A przez jak długi czas można przechowywać ciasto?

    1. aneta Autor says:

      3-4 dni na pewno :)

  2. Krystian says:

    Witam mam pytanie czy ciasto trzeba owijać lub przykrywać folią aluminiową czy można ominąć .

    1. aneta Autor says:

      trzeba :)

  3. Angelkika says:

    Dobrze pani napisała że to ciasto jest pracochłonne i to prawda ale i też jest pyszne. Ja dałam orzeszki solone . Od czasu do czasu warto zrobić dosyć czasochłonne ciacho ;) .

  4. Angelika says:

    Jakie orzeszki będą odpowiednie mogą być solone?

    1. aneta Autor says:

      Najlepsze będą zwykle nie solone :)

  5. Wygląda zachęcająco i chyba się skuszę na święta :) tylko myślę nad smakiem dżemu, albo porzeczkowy, który faktycznie idealnie pasuje do kajmaku, ale może dla odmiany wiśniowy?

    1. aneta Autor says:

      Najlepiej coś kwasnego dla kontrastu

  6. Czy do masy kajmakowej można dać maskarpone zamiast masła albo i to i to?

    1. aneta Autor says:

      Można dodać mascarpone i zrezygnować z masła :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x