Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Boże Narodzenie, Pierniczki, pierniki

Błyskawiczny piernik

December 11, 2019 , 28876 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Błyskawiczny piernik, który możesz wykonać dosłownie na ostatnią chwilę. Wilgotny, aromatyczny z pyszną polewą czekoladową będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.

Piernik z tego przepisu wykona nawet mało doświadczona osoba w pieczeniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać. Bardzo proste przygotowanie i nie ustępuje w smaku innym piernikom.

Ten piernik nie wymaga, aby był zrobiony wcześniej. Możesz go wykonać dzień lub dwa wcześniej oraz na ostatnią chwilę.

Błyskawiczny piernik z odrobiną powideł i polewą czekoladową jest wilgotny, puszysty i mocno korzenny. Doskonale sprawdzi się do przełożenia powidłami, marcepanem lub inną ulubioną masą. Do środka możesz dodać również posiekane bakalie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.

błyskawiczny piernik

BŁYSKAWICZNY PIERNIK

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mleka, temp. pokojowa
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 1 łyżka powideł śliwkowych

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • suszone śliwki do dekoracji

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąki przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, sodą, proszkiem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier, olej, mleko, jajko oraz powidła i miksujemy do połączenia. Wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do keksówki o wym. 12×28 cm lub podobnej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy dokładnie i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy suszonymi śliwkami.

piernik
piernik

Komentarze

  • Reply Ewa March 15, 2020 at 20:55

    Upiekłam, wyszedł przepyszny :) zamiast powideł dodałam dżem wiśniowy.
    Już nie kupię gotowego piernika na Święta ;)

  • Reply Ewa March 2, 2020 at 12:50

    Tryb pieczenia: góra -dół czy termoobieg?

    • Reply aneta March 2, 2020 at 14:38

      tak :)

  • Reply Aleksandra January 4, 2020 at 07:20

    Piernik wychodzi przeeepyszny i rzeczywiście jest błyskawiczny i zawsze wychodzi. Nasza rodzinka się nim zajada i robię go juz chyba z 4 raz ???? Dziękuję za przepis ????

  • Reply Magdan December 23, 2019 at 13:05

    Czy składniki muszą miec temperaturę pokojową ?

    • Reply aneta December 23, 2019 at 14:36

      Tylko te, które są wypisane w liście składników

    1 2

    Leave a Reply