Błyskawiczny piernik, który możesz wykonać dosłownie na ostatnią chwilę. Wilgotny, aromatyczny z pyszną polewą czekoladową będzie doskonałym pomysłem na świąteczny stół.
Piernik z tego przepisu wykona nawet mało doświadczona osoba w pieczeniu. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać. Bardzo proste przygotowanie i nie ustępuje w smaku innym piernikom.
Ten piernik nie wymaga, aby był zrobiony wcześniej. Możesz go wykonać dzień lub dwa wcześniej oraz na ostatnią chwilę.
Błyskawiczny piernik z odrobiną powideł i polewą czekoladową jest wilgotny, puszysty i mocno korzenny. Doskonale sprawdzi się do przełożenia powidłami, marcepanem lub inną ulubioną masą. Do środka możesz dodać również posiekane bakalie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na pierniki.
BŁYSKAWICZNY PIERNIK
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 szklanka mleka, temp. pokojowa
- 1 jajko, temp. pokojowa
- 1 łyżka powideł śliwkowych
SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- suszone śliwki do dekoracji
1 szklanka o pojemności 250 ml.
Mąki przesiewamy do dużej miseczki razem z kakao, sodą, proszkiem oraz przyprawą do piernika. Następnie dodajemy cukier, olej, mleko, jajko oraz powidła i miksujemy do połączenia. Wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do keksówki o wym. 12×28 cm lub podobnej. Pieczemy w temp. 180 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu śmietankę mocno podgrzewamy i dodajemy kawałki czekolady, mieszamy dokładnie i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy suszonymi śliwkami.
Komentarze
Przymierzam się do upieczenia tego piernika. Piekłam już piernik marchewkowy, był bardzo dobry, udany. Spróbuję innego, bo wszystkie przepisy z tego bloga są wspaniałe.