Znajdź swój przepis

Piernik przekładany powidłami i mascarpone

13 grudnia, 2019

Piernik przekładany powidłami i mascarpone to bardzo prosty przepis na świąteczny deser, który szybko przygotujesz i będzie smakował większości dzięki połączeniu klasycznych smaków.

Biszkopt piernikowy jest lekki i puszysty o korzennym smaku. Przełożony powidłami śliwkowymi i delikatnym kremem na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Całość polana czekoladową polewą, która dodatkowo wzbogaca smak deseru.

Biszkopt możesz lekko nasączyć np. ponczem z odrobina alkoholu dla wzmocnienia smaków.

Piernik przekładany to ciasto podobne do w-zetki, ale tutaj w wersji zimowej z korzennymi akcentami. Idealne nawet na drugi lub trzeci dzień.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

piernik przekładany

PIERNIK PRZEKŁADANY POWIDŁAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA PIERNIKOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 600 ml śmietanki kremówki MU! 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 ml śmietanki kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych

1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, proszkiem i przyprawą. Białka w temp. pokojowej oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto wykładamy do formy i wyrównujemy. Pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu), smarujemy powidłami.
Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder i wykładamy na ciasto i przykrywamy blatem biszkoptowym. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin lub całą noc. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy wierzch ciasta. Dekorujemy śliwkami suszonymi i zostawiamy na 15 min. do stężenia polewy. Kroimy na kawałki ostrym nożem.

piernik przekładany piernik przekładany piernik przekładany piernik przekładany

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Agnieszka says:

    Czy ciasto można zamrozic?

  2. Czy można zrobić ciasto z tego przepisu w formie rolady?

  3. Zachecajaco wyglada,jutro sie za niego zabieram

  4. Przepyszne ciasto! Pierwszy mój piernik i taki sukces! :)

  5. Przepyszne ciasto!
    Dziękuję :)

  6. Jak długo to ciasto może stać,myślę żeby zrobić je juz dzisiaj, ale obawiam się, że to może być za wcześnie?

    1. aneta Autor says:

      Można kilka dni wcześniej

  7. Wyszlo mi jak nigdy nic! Ogromny i pyszny ❤❤❤

  8. U mnie biszkopt nie wyrósł. Musiałam robić drugi raz żeby mieć czym przykryć krem. Oba są bardzo twarde i ciężko je pokroić na kawałki bo się rozpadają. Dolny biszkopt po nasączeniu zjedliśmy z kremem i powidłami ;)

  9. Tylko tyle mąki?

    1. aneta Autor says:

      Tak

  10. Przepyszne ciasto! Takie idealnie świąteczne! Kolejny raz udany wypiek:) Dziękuję:)

  11. Co mam zrobić jak czuje że niektóre brzegi biszkoptu jeszcze przed nałożeniem kremu i powideł i przed przekrojeniem są za bardzo spieczone(twarde)? Nasączyć? Jakie są proporcje ponczu?

    1. aneta Autor says:

      Możesz nasaczyc lub zostawić pod wpływem powidel powinno zmieknac :)

  12. Czy te proporcje będą też dobre dla tortownicy 26cm? Czy trzeba zmniejszyć?

    1. aneta Autor says:

      Powinno być ok :)

  13. Witam,
    czy kremówke trzeba ubić czy po prostu zmiksować z mascarpone?

    1. aneta Autor says:

      Razem z mascarpone :)

  14. AGNIESZKA says:

    Czy zamiast śmietanki kremówki MU! 36% – mogę inną śmietankę – kremówkę 36 % >?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

    2. AGNIESZKA says:

      Ok, dziękuję, bo nie mogę dostać tej kremówki MU!36%

  15. Jak długo można przechowywać taki piernik? Czy mogę go zrobić już w sobotę i do świat wytrzyma?

    1. aneta Autor says:

      Wytrzyma w lodówce

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x