Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem, Makowce, ciasta z makiem

Ciasto tortowe z makiem

Grudzień 17, 2019 , 18429 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Lekkie ciasto tortowe z makiem, powidłami śliwkowymi i przełożone kremem śmietankowym. Przepyszna propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.

Spód to puszysty biszkopt, który możesz delikatnie nasączyć np. wodą z cytryną lub mocnym naparem z herbaty. Następnie warstwa śliwkowych powideł oraz warstwa biszkoptu makowego.

Całość przełożona lekkim jak chmurka kremem śmietankowym z mascarpone i przykryta podprażonymi na patelni chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Ciasto tortowe z makiem to lekki deser, który wykonasz pomimo kilku warstw bardzo szybko. Idealnie sprawdzi się na święta i okazje rodzinne. Smaki są delikatne, a całość nie przesłodzona.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.

ciasto tortowe

CIASTO TORTOWE Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki maku, ziarenka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka mleka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
  • ok. 100 g płatków migdałowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i sztywna. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka na biszkopt makowy powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy mak i mieszamy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Następnie delikatnie łączymy z suchymi składnikami w kilku porcjach oraz dodajemy olej i mleko. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt smarujemy powidłami. Śmietankę oraz mascarpone ubijamy razem na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Połowę kremu wykładamy na powidła, następnie przykrywamy biszkoptem makowym i ostatnią częścią kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Przed podaniem prażymy na suchej patelni migdały i obsypujemy wierzch ciasta.

ciasto tortowe
ciasto tortowe
ciasto tortowe

Komentarze

  • Odpowiedz Ania endkowa Grudzień 22, 2019 at 09:34

    Czy ten mak wcześniej sparzamy?

    • Odpowiedz aneta Grudzień 22, 2019 at 10:17

      Nie trzeba :)

  • Odpowiedz Ela Grudzień 18, 2019 at 13:59

    W opisie składania ciasta jest chyba błąd. Na wierzchu widzę masę i płatki migdałów, a nie biszkopt. Pozdrawiam

    • Odpowiedz aneta Grudzień 18, 2019 at 14:11

      Już poprawiłam :)

    Odpowiedz na „anetaAnuluj odpowiedź