Znajdź swój przepis

Ciasto tortowe z makiem

17 grudnia, 2019

Lekkie ciasto tortowe z makiem, powidłami śliwkowymi i przełożone kremem śmietankowym. Przepyszna propozycja na nadchodzące święta Bożego Narodzenia.

Spód to puszysty biszkopt, który możesz delikatnie nasączyć np. wodą z cytryną lub mocnym naparem z herbaty. Następnie warstwa śliwkowych powideł oraz warstwa biszkoptu makowego.

Całość przełożona lekkim jak chmurka kremem śmietankowym z mascarpone i przykryta podprażonymi na patelni chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Ciasto tortowe z makiem to lekki deser, który wykonasz pomimo kilku warstw bardzo szybko. Idealnie sprawdzi się na święta i okazje rodzinne. Smaki są delikatne, a całość nie przesłodzona.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.

ciasto tortowe

CIASTO TORTOWE Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MAKOWY BISZKOPT:

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki maku, ziarenka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżka mleka, temp. pokojowa
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek powideł śliwkowych
  • ok. 100 g płatków migdałowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy do miseczki. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i sztywna. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane suche składniki i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Białka na biszkopt makowy powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem. Następnie dodajemy mak i mieszamy. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Następnie delikatnie łączymy z suchymi składnikami w kilku porcjach oraz dodajemy olej i mleko. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia.
Biszkopt smarujemy powidłami. Śmietankę oraz mascarpone ubijamy razem na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Połowę kremu wykładamy na powidła, następnie przykrywamy biszkoptem makowym i ostatnią częścią kremu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub cała noc. Przed podaniem prażymy na suchej patelni migdały i obsypujemy wierzch ciasta.

ciasto tortowe ciasto tortowe ciasto tortowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czym moge zastapic migdaly? Byle nie wiorkami kokosowymi ????

    1. aneta Autor says:

      możesz np. posypać posypką czekoladową lub startą czekoladą :)

  2. Izabela says:

    Mam pytanie moje dzieci nie lubią migdałów. Czy można je zastopić czymś innym ?

    1. aneta Autor says:

      Tak, np wiórkami kokosowymi :)

  3. Angelkika says:

    Dziękuje za kolejny udany i wspaniały wypiek . Goście zachwyceni . Zrobiłam mały błąd dała troszkę mniej masy z mascarpone i wyszła dosyć cienka ale tak to wszystko ok :) pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Dziękuję :)

  4. Bardzo dziękuję za przepis ????. Kolejny udany pyszny wypiek .????????. Goście pod wrażeniem ????????❤️. Myślę że jutro na jednym kawałku się nie skończy . ???????? Pozdrawiam ????

  5. Ania endkowa says:

    Czy ten mak wcześniej sparzamy?

    1. aneta Autor says:

      Nie trzeba :)

  6. W opisie składania ciasta jest chyba błąd. Na wierzchu widzę masę i płatki migdałów, a nie biszkopt. Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Już poprawiłam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x