Znajdź swój przepis

Ciasto korzenne Speculoos

19 grudnia, 2019

Ciasto korzenne Speculoos na herbatnikach z kremem korzennym oraz śmietankowym z polewą czekoladową. Bardzo prosty deser na świąteczny stół.

Krem Speculoos jest na bazie ciasteczek korzennych o słodkim, imbirowym i intensywnym smaku. Ciasto przełożone herbatnikami kakaowymi. Drugi krem jest leciutki, delikatny na bazie kremówki i mascarpone.

Całość oblana polewą czekoladową i oprószona rozdrobnionymi ciasteczkami korzennymi Speculoos.

Ciasto korzenne Speculoos to idealna propozycja na szybki deser w okresie świątecznym Korzenne smaki, herbatniki i czekolada to przepyszne połączenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto korzenne

CIASTO KORZENNE SPECULOOS (BEZ PIECZENIA)

SKŁADNIKI NA KREM KORZENNY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki kremu Speculoos, czubate
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka miodu
  • ok. 70 g śliwek suszonych*
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 80 g cukru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki kakao

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników, kakaowych
  • kilka ciasteczek korzennych do oprószenia np. Speculoos

* śliwki na noc możemy zalać wodą z alkoholem w proporcji pół na pół.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem lub folią i układamy herbatniki.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy po łyżce krem Speculoos, miód (płynny), cynamon oraz suszone śliwki pokrojone na kawałeczki. Na koniec miksując powoli wlewamy żelatynę. Gotowy krem wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilę podgrzewamy w mikrofali i mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy przesiany cukier puder i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników.
Wszystkie składniki na polewę przekładamy do rondelka i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia i polewamy herbatniki. Przed podaniem rozdrabiamy ciasteczka korzenne i oprószamy wierzch ciasta.

Ciasto korzenne Ciasto korzenne Ciasto korzenne

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Angelika says:

    Dziękuję za odpowiedź ????

  2. Angelkika says:

    Gdzie można kupić krem sepcloous?

    1. aneta Autor says:

      najlepiej w dużych supermarketach

    2. Polecam z lidla

  3. Zainspirowałam się Twoim przepisem i zrobiłam ciasto z kremem speculoos. Upiekłam wilgotne ciasto czekoladowe zamiast herbatników. Niestety po połączeniu kremu ciasteczkowego i śmietany masa okropnie się zwarzyła, udało mi się ją uratować podgrzewając całość aż zrobiła się gładka. Kiedy masa zaczęła gęstnieć, dodałam trochę ubitej śmietany z części przeznaczonej na krem śmietanowy, aby nadać choć trochę puszystości. W efekcie ciasto wyszło, nikt by nie poznał, że miało być inaczej. Całość pyszna, jednak smak speculoos nie za bardzo się wyróżniał.

    1. U mnie też masa się zwarzyła. Dziękuję za podpowiedź. Podgrzałam masę i może uda się uratować całość.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x