Znajdź swój przepis

Ucierany makowiec

20 grudnia, 2019

Ucierany makowiec to połączenie dwóch warstw: maślanego ciasta i warstwy z masy makowej. Przepyszne i proste ciasto, które zaskakuje swoim smakiem.

Spód to ucierane ciasto, które jest wilgotne i puszyste. Stanowi idealną bazę pod masę makową.

Natomiast wierzch możesz wykonać z gotowej masy makowej lub przygotować swoją własną w domu. W obu wersjach ciasto będzie smaczne. Gotową masę makową wzbogacamy rodzynkami, orzechami i skórką pomarańczową.

Ucierany makowiec możesz przygotować nawet na 2-3 dni przed świętami i przechowywać w lodówce. Nie straci zbyt dużo na smaku i nie będzie suche.

Pyszny i szybki sposób na świąteczny makowiec. Idealny dla osób, które nie czują się na siłach, aby przygotować tradycyjną wersję makowca.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z makiem i makowce.

makowiec

UCIERANY MAKOWIEC

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 6 łyżek oleju np. rzepakowego
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ:

  • 1 duża puszka masy makowej, gotowej
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej, kandyzowanej
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów lub esencji
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka kaszki manny
  • 2 białka, duże
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy po kawałku miękkie masło oraz po łyżce olej cały czas miksując na średnich obrotach. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do formy.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Do gotowej masy makowej dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec łączymy z pianką z białek i delikatnie mieszamy. Wykładamy na gotowe ciasto i patyczkiem lub nożem wykonujemy w cieście esy-floresy. Pieczemy w temp. 160 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka.

makowiec

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x