Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia

Ciasto lion bez pieczenia

February 4, 2020 , 33554 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto lion bez pieczenia na herbatnikach z warstwą kajmakową na ryżu preparowanym i leciutkim kremem śmietankowym. Całość obsypana batonikami lion.

Ciasto błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo proste. Kilka składników i mamy świetny deser bez pieczenia.

Ciasto lion bez pieczenia w tym przepisie występuje z ryżem preparowanym i masą kajmakową. Do tego lekki jak puszek krem śmietankowy z mleczną nutką. Całość przykryta batonikami lion i przełożona herbatnikami.

Po kilku godzinach w lodówce ciasto łączy się ze sobą i herbatniki miękną.

Ciasto jest słodkie, ale zarazem leciutkie. Pyszny sposób na deser inspirowany batonikiem lion.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

ciasto lion

CIASTO LION BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ KAJMAKOWĄ:

  • 400 g kajmaku
  • 2 opakowania ryżu preparowanego
  • 100 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania herbatników maślanych
  • 4 duże batoniki lion lub sześć małych

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy folią lub papierem do pieczenia.
Układamy na dnie herbatniki. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce kajmak oraz na koniec wsypujemy ryż i mieszamy. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz mleko w proszku. Na koniec niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę. Wykładamy na herbatniki i przykrywamy wierzch folią. Wkładamy na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch obsypujemy pokrojonymi batonikami.

ciasto lion
ciasto lion

Komentarze

  • Reply Renata February 11, 2020 at 14:57

    Mam pytanie odnośnie żelatyny. Co zrobić jak nie mam mikrofali? Jak postępować wtedy z żelatyną?

    • Reply aneta February 12, 2020 at 18:19

      Dodaj żelatynę do gorącej wody (nie może być wrzątek).

  • Reply zafascynowane February 9, 2020 at 16:29

    Super przepis ! piękne zdjęcia :)

    • Reply aneta February 10, 2020 at 15:14

      dziękuję :)

  • Reply Magdalena February 7, 2020 at 12:45

    Mam pytanie do ilości ryżu preparowanego, 2 opakowania tzn ile gram?

    • Reply aneta February 7, 2020 at 12:48

      u nie jedno opakowanie mialo 2-2,5 szklanki. Gram niestety nie pamietam ;/

  • Reply Bogusia February 5, 2020 at 09:44

    Super przepis, tylko zastanawia mnie po co mleko w proszku się dodaje? Czy można go ominąć?

    • Reply aneta February 6, 2020 at 11:52

      Smakuje bardziej mlecznie krem i jest smaczniejszy z kajmakiem :)

    Leave a Reply to aneta Cancel Reply