Ciasto napoleon bez pieczenia


Ciasto napoleon bez pieczenia to bardzo szybki deser na bazie ciasteczek francuskich i kremu budyniowego.

Smak kremu przypomina klasyczną kremówkę, natomiast do środka dodajemy ciasteczka, które z czasem miękną i dajny fajny posmak.

Po kilku godzinach w lodówce ładnie się kroi na kawałeczki i nie rozpada.

Ciasto napoleon to połączenie delikatnego budyniowego smaku ze słodkimi ciasteczkami francuskimi. Bardzo szybki deser, który nie wymaga zbyt dużo przygotowań.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto napoleon

CIASTO NAPOLEON BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła, temp. pokojowa

DODATKOWO:

  • 2 opakowania ciastek francuskich ok. 600 g (np. Bonitki z masłem)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml. 

500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, aż uzyskamy gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystudzenia pod folią spożywczą.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy i dodajemy po łyżce budyń. Tortownicę o średnicy 24 cm lub nieco większą wykładamy folią spożywczą lub dno papierem do pieczenia. Układamy na dnie ciasteczka i wykładamy 1/3 kremu, powtarzamy dwukrotnie czynność. Wierzch oprószamy pokruszonymi ciasteczkami. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Ciasto napoleon
Ciasto napoleon
Ciasto napoleon

wydrukuj teraz