Znajdź swój przepis

Beza tiramisu

11 lutego, 2020

Beza tiramisu to połączenie chrupiącej na zewnątrz bezy i piankowej konsystencji w środku z kremem na bazie mascarpone i biszkoptami. Całość oprószona kakao.

Beza tiramisu to połączenie bardzo słodkiej bezy z lekkim kremem na bazie śmietanki i mascarpone z biszkoptami zatopionymi w kawie. Wierzch dla kontrastu oprószony kakao.

Przepyszny deser, który nie jest skomplikowany i łatwy w przygotowaniu.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na bezy.

beza

BEZA TIRAMISU

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 5 białek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao, płaskie

DODATKOWO:

  • opakowanie biszkoptów podłużnych
  • 250 ml mocnego naparu z kawy
  • 1 łyżka kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywna piankę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy około 24 cm. (można obrysować talerz). Wykładamy masę i formujemy na okręgu. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 140 C i od razu zmniejszamy do 110 C i pieczemy przez 1,5 godz. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kremówkę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz kakao. Połowę kremu wykładamy na bezę. Biszkopty chwilkę zatapiamy w kawie i układamy na kremie, przykrywamy pozostałą częścią. Wierzch oprószamy kakao.

beza beza

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy mogę upiec beze w piątek a resztę zrobić w niedzielę. Chodzi mi o to czy będzie dobra.

    1. aneta Autor says:

      Ja bym upiekła w sobotę wieczorem i zostawiła w piekarniku na noc i przełożyła w niedzielę.

  2. A jak a to jest z beza, najlepsza tego samego dnia? Czy straci swoją chrupkość jak zrobię wieczorem, a pałaszowanie zostawię na następny dzień? Do lodówki nie bardzo hmm? Nigdy się nie skusiłam robiąc bezy a uwielbiam, więc.. I love bake, jak to jest z tą bezą?

    1. aneta Autor says:

      Bezę możesz wykonać wieczorem i zostawić w zamkniętym piekarniku, przełożyć przed podaniem.

  3. Agnieszka says:

    Czy można bezę upiec w tortownicy?

    1. aneta Autor says:

      Tak :)

  4. Prosze o informacje, czy mi sie wydaje czy ten krem jest czekoladowy? czy do kremu tez dodała Pani kakao?

    1. aneta Autor says:

      Już poprawiłam :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x