Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta czekoladowe, Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto kajmakowa porzeczka

February 13, 2020 , 19438 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kajmakowa porzeczka to połączenie ciasta czekoladowego, kremu maślano-kajmakowego, herbatników oraz dżemu porzeczkowego. Rewelacyjne w smaku i proste ciasto.

Ciasto czekoladowe to prosty w wykonaniu murzynek, który jest wilgotny i puszysty.

Krem maślany z kajmakiem jest słodki, delikatny i idealnie pasuje do dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak ciasta.

W środku układamy herbatniki kakaowe, które pod wpływem kremu miękną i są ciekawą niespodzianką po przekrojeniu.

Wierzch to polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu ze śmietanką.

Ciasto kajmakowa porzeczka to deser, który łączy w sobie intensywny smak porzeczki i czekolady razem ze słodkim kremem kajmakowym. Przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto kajmakowa porzeczka

CIASTO KAJMAKOWA PORZECZKA

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 600 g masy kajmakowej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
  • 1 paczka herbatników kakaowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło przekładamy do rondelka razem z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy żółtka i przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (jeśli góra będzie nierówna lekko ścinamy). Jedną część układamy na dnie formy i smarujemy połową dżemu.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak. Połowę kremu wykładamy na dżem i układamy herbatniki. Wykładamy pozostały krem oraz na wierzch dżem. Przykrywamy ciastem czekoladowym. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.

Ciasto kajmakowa porzeczka
Ciasto kajmakowa porzeczka
Ciasto kajmakowa porzeczka

Komentarze

  • Reply Eve February 26, 2020 at 08:14

    Jak dobrać proporcje na większą formę np. 35×28 cm?

    • Reply aneta February 26, 2020 at 15:35

      wystarczyć zwiększyć proporcje tak o 1/3

  • Reply wedelka February 14, 2020 at 16:26

    Świetnie wygląda :)

  • Reply Paulina February 13, 2020 at 19:00

    Czy można to ciasto wykonać w tortownicy o średnicy 22 cm?

    • Reply aneta February 14, 2020 at 14:18

      Tak, ale warto zmniejszyć składniki tak o 1/4

    Leave a Reply to aneta Cancel Reply