Znajdź swój przepis

Ciasto kajmakowa porzeczka

13 lutego, 2020

Ciasto kajmakowa porzeczka to połączenie ciasta czekoladowego, kremu maślano-kajmakowego, herbatników oraz dżemu porzeczkowego. Rewelacyjne w smaku i proste ciasto.

Ciasto czekoladowe to prosty w wykonaniu murzynek, który jest wilgotny i puszysty.

Krem maślany z kajmakiem jest słodki, delikatny i idealnie pasuje do dżemu porzeczkowego, który przełamuje smak ciasta.

W środku układamy herbatniki kakaowe, które pod wpływem kremu miękną i są ciekawą niespodzianką po przekrojeniu.

Wierzch to polewa z gorzkiej czekolady w połączeniu ze śmietanką.

Ciasto kajmakowa porzeczka to deser, który łączy w sobie intensywny smak porzeczki i czekolady razem ze słodkim kremem kajmakowym. Przepyszne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Ciasto kajmakowa porzeczka

CIASTO KAJMAKOWA PORZECZKA

SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:

  • 200 g masła lub margaryny
  • 125 ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 300 g masła, temp. pokojowa
  • 500 g masy kajmakowej

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
  • 1 paczka herbatników kakaowych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło przekładamy do rondelka razem z mlekiem, cukrem i kakao. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Zostawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy żółtka i przesiane suche składniki. Miksujemy tylko do połączenia. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 170 C przez około 50-60 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (jeśli góra będzie nierówna lekko ścinamy). Jedną część układamy na dnie formy i smarujemy połową dżemu.
Miękkie masło miksujemy przez chwilkę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak. Połowę kremu wykładamy na dżem i układamy herbatniki. Wykładamy pozostały krem oraz na wierzch dżem. Przykrywamy ciastem czekoladowym. Wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem podgrzewamy mocno kremówkę i dodajemy kawałki czekolady. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i wylewamy równomiernie na wierzch ciasta.

Ciasto kajmakowa porzeczka Ciasto kajmakowa porzeczka Ciasto kajmakowa porzeczka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Krystyna says:

    Ciasto przepyszne, zrobiłam mężowi na urodziny, teraz będzie u mnie gościć na każde święto .

  2. Czy można mrozić ciasto ?

    1. Tego ciasta lepiej nie zamrażać :)

  3. Cały zamysł ciasta fajny fajne smaki ale ta masa z kajmaku dla mnie i mojej rodziny za mdła wyczuwalne jest to masło .Myślę że z mascarpone było by mega następnym razem skorzystam z przepisu ale właśnie z mascarpone albo krówka ale nie na maśle .

  4. Madziusia says:

    Wg moich obliczeń maki wyjdzie 320 g… czy to prawda ? :)

  5. Chciałam zapytać o żelatynę. Rozpuszczonej w wodzie 2 łyżeczki czy 2 łyżeczki granulatu do wody?

    1. 2 łyżeczki granulatu :)

  6. Witam,
    Czy samo ciasto czekoladowe można przygotować np w środę a złożyć w całość w sobotę?
    Jak je w takim wypadku przechowywać ?

    1. Tak, można. Przechowujemy pod folią w lodówce :)

  7. Za zimne masło, musi być jednakową temperatura.

  8. Zrobiłam z masą krówkową o smaku advocat bo taką miałam – obłędne !!! Już nawet nie będę próbować z inną :D

    1. MARLENA says:

      Jadłam, to była bomba ;)

    2. Ja mroziłam, wiec bez problemu mozna ;)

  9. Nie wiem ci źle robię? Robiłam dwa razy ciasto wg przepisu i za każdym razem masa kajmakowa rozlewa się mimo schłodzenia ciasta przez całą noc… ???? Proszę o rady, czy ktoś jeszcze ma ten sam problem? ????

    1. aneta Autor says:

      Jakiej użyłas masy kajmakowej?

    2. Zrób kajmak tak.: mleko skondensowane słodzone w puszce gotuj 3 godz- możesz ugotować wiecej puszek. Nie będzie wyciekać i dużo smaczniejsze.

  10. Aleksandra says:

    Witam,

    Czy jest Pani w stanie pomóc z doborem proporcji do blaszki 37×25. Czy dobrze liczę, ze skladnikow bierzemy 1.5 porcji ?
    I czy to musi być wysoka blaszka ?
    Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Tak, dokładnie :)

  11. Czy tortownica 24 cm wystarczy?

    1. aneta Autor says:

      tak

  12. Chciałabym zapytać czy ciasto z tych proporcji można upiec w tortownicy

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  13. Czy ciasto można piec z włączoną funkcją termoobiegu? Mój piekarnik strasznie pali od dołu ????

    1. aneta Autor says:

      Można, ale wtedy zmniejszamy o 10 C

  14. Ciasto wyszło przepyszne. Zamiast kakao dalam gorzkiej czekolady ponad 80% i moje suche nie wyszło. Koniecznie spróbujcie z kajmakiem o smaku orzechowym . Obłęd. A dzem dziewczyny posmarujcie na drugiej części blatu i przykryjcie. Jest dużo łatwiejsze w obsłudze ???? Polecam ❤

    1. Czekoladę rozpuscilas i dodalas przestudzoną?

  15. Mariola says:

    moje również wyszło za suche chyba następnym razem nasączę czymś fajnym

  16. Dalia Rozalia says:

    Moje ciasto czekoladowe wyszło trochę za suche. Piekłam w takiej samej tortownicy, jak w przepisie (24 cm x 24 cm). Wyciągnęłam po 45 minutach, ale teraz myślę, że mogłam sprawdzić wcześniej. Ciasto jako całość bardzo fajne, krem i dżem maskują trochę zbyt suche ciasto i jest ok.

  17. Jaka pojemność ma szklanka mąki, cukru?

    1. aneta Autor says:

      szklanka ma 250 ml

  18. Wygląda pięknie. :)
    To dżem z czarnych porzeczek czy czerwonych?

    1. aneta Autor says:

      Czarnych

  19. Chce zastąpić maslo do kremu mascarpone jakie proporcje mascarpone według uznania ?

    1. aneta Autor says:

      300-400 g :)

  20. Będę robić na święta zobaczymy co wyjdzie. Czy do masy kajakowej dodaje się żelatynę w razie jakby wyszła za luźna czy stężeje bo ja nie jestem zbyt dobra w wypiekach ale ten placek wydaje misie smaczny :)

    1. aneta Autor says:

      możesz dodać do masy jeśli chcesz mieć pewność :)

  21. Czy krem kajmakowy jest bardzo ścięty? Coś mi nie wyszedł, jest luźny. Miksuję krótko masło, po łyżce dodaję kajmak i miksuję czy mieszam? Można jeszcze coś dodać by masa była sztywniejsza?

    1. aneta Autor says:

      powinna stezec w lodowce

  22. Witam. Można czym nawilżyć ciasto, ponieważ nie wiem z jakiego powodu wyszło mi za suche :( może temu, ze użyłam większej blachy, albo za długo piekłam. Bardzo proszę o odpowiedz.

    1. aneta Autor says:

      mozesz nawilzyc np. herbata z cukrem i cytryną

  23. Witam. Czy do dekoracji uzyla Pani suszonych sliwek? POZDRAWIAM

    1. tak :)

  24. Nie ma problemu z rozsmarowaniem kremu na warstwie dżemu?

  25. Czy można masło zamienić na mascarpone w masie?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. aneta Autor says:

      Tak :) i warto dodatkowo jeszcze zagęścić 2 łyżeczkami żelatynę

  26. A czy można dodać dżem wiśniowy?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  27. Witam :)
    Czy zwykłe herbatniki zepsują smak ciasta?
    Pozdrawiam :)

    1. I jeszcze 1 – mam dżem porzeczkowy, ale z czerwonych porzeczek z domieszką truskawek :D Boję się, że namieszam…

    2. aneta Autor says:

      Troszkę za kwaśny będzie

    3. aneta Autor says:

      Maslane? Nie powinny

  28. Angelika says:

    Dziękuje z przepis szybkie łatwe ciasto ????

  29. Jak dobrać proporcje na większą formę np. 35×28 cm?

    1. aneta Autor says:

      wystarczyć zwiększyć proporcje tak o 1/3

  30. Świetnie wygląda :)

  31. Czy można to ciasto wykonać w tortownicy o średnicy 22 cm?

    1. aneta Autor says:

      Tak, ale warto zmniejszyć składniki tak o 1/4

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x