Znajdź swój przepis

Ciasto toffi na krakersach

18 lutego, 2020

Ciasto toffi na krakersach to połączenie słodkiego kremu kajmakowego przełożonego słonymi krakersami oraz kremem budyniowym i śmietankowym. Całość oprószona kakao.

Ciasto toffi na krakersach to szybkie ciasto, które łączy słodko-słony smak. Smaczne kontrasty uzupełniają się i tworzą nie za słodki deser, który będzie idealny do przygotowania w kilka chwil.

Krakersy i herbatniki po kilku godzinach miękną i ładnie dają się pokroić na kawałki.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto toffi

CIASTO TOFFI NA KRAKERSACH

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 800 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM KAJMAKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 400 g masy kajmakowej
  • 2 1/2 łyżeczki żelatyny, czubate
  • 1/4 szklanki wody

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny, czubate
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 opakowania krakersów, solonych
  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • 2 łyżki kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Dodajemy żółtka i mieszamy, następnie wlewamy do gorącego mleka cały czas mieszając. Gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia i układamy na dnie herbatniki. Wykładamy krem budyniowy i układamy warstwę krakersów.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali , mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęsty krem i dodajemy po łyżce kajmak. Na koniec wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na krakersy i przykrywamy kolejną warstwą krakersów.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali , mieszamy i zostawiamy do wystudzenia (możesz przygotować całą i podzielić na pół). Śmietankę miksujemy na gęsty krem i dodajemy przesiany cukier puder. Na koniec wlewamy ostudzoną żelatynę niewielkim strumieniem. Wykładamy na krakersy i wyrównujemy. Wkładamy na noc do lodówki. Podajemy oprószone kakao.

Ciasto toffi Ciasto toffi

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Witam, czy zamiast krakersów można użyć herbatnikow?

    1. aneta Autor says:

      tak, ale moze dodac warstwe dzemu kwasnego dla kontrastu :)

  2. Dominika says:

    A mozna bez zelatyny? ;)

    1. aneta Autor says:

      Można, dodaj np. 250 g mascarpone lub użyj śmietanki 36%

    2. Okey więc spróbuję również bez żelatyny nie pamiętam kiedys tego innego sposoby jak robiłaś żelatynę bez mikrofalówki hmm że ciepła woda się zalewało?

    3. aneta Autor says:

      Można też zalać gorącą wodą :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x