Ciasto orzechowe cappuccino


Ciasto orzechowe cappuccino to połączenie biszkoptu, kremu na bazie cappuccino oraz lekkiego kremu śmietankowego oprószonego kakao. Pyszne ciasto o intensywnym i lekko kawowym smaku.

Ciasto dzięki połączeniu kilku warstw sprawdzi się na bardziej uroczyste spotkania rodzinne lub święta.

Puszysty i orzechowy biszkopt przełożony dżemem porzeczkowym, następnie delikatny krem maślany na bazie budyniu i cappuccino oraz na wierzchu krem śmietankowy oprószony kakao.

Ciasto to idealny deser dla kawoszy. Słodki i zarazem intensywny w smakach.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

ciasto cappuccino

CIASTO ORZECHOWE CAPPUCCINO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cappuccino orzechowego, proszek
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 800 ml mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 6 łyżek cappuccino orzechowego, proszek
  • 300 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 mały słoiczek dżemu np. porzeczkowy
  • 2 łyżki kakao

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy razem z proszkiem i cappuccino. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta masa. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, zostawiamy do wystudzenia i przekrawamy na dwie części. Dół wkładamy do formy i smarujemy dżemem.
600 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem. Do pozostałego mleka przesiewamy proszek budyniowy, mąkę, cappuccino oraz dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i cały czas mieszając dodajemy niewielkim strumieniem do gorącego mleka. Gotujemy na niedużym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Gotowy owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy na dżem i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem ostudzoną żelatynę. Wykładamy na biszkopt i wkładamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao.

ciasto cappuccino
ciasto cappuccino
ciasto cappuccino

wydrukuj teraz