Znajdź swój przepis

Kostka wiśniowa oreo

27 lutego, 2020

Kostka wiśniowa oreo to ciasto na bazie kakaowego biszkoptu z wiśniami i kremem śmietankowym oraz kawałkami ciasteczek.

Leciutki biszkopt o kakaowym smaku idealnie pasuje do wiśni (w sezonie możesz dodać świeże, a poza warto dodać np. mrożone lub z zalewy). Jeśli lubisz mocniejsze smaki wiśnie można zalać alkoholem na noc i przed wyłożeniem odsączyć lub mogą być z nalewki.

Krem jest delikatny i śmietankowy z pysznymi ciasteczkami w środku, które miękną z czasem i ładnie dają się kroić.

Polewa jest na bazie gorzkiej czekolady, natomiast jeśli lubisz słodsze smaki można ja w 1/3 zastąpić czekoladą mleczną.

Kostka wiśniowa oreo to połączenie kilku smaków, które są ciekawą propozycją na deser lub inne uroczystości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Kostka wisniowa oreo

KOSTKA WIŚNIOWA OREO

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie ciastek oreo 176 g
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady

DODATKOWO:

  • ok. 450 g wiśni, świeżych lub rozmrożonych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z kakao i proszkiem do miseczki. Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na pół. Na dno formy wykładamy biszkopt i lekko odsączone wiśnie (jeśli są mrożone).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Chwilkę podgrzewamy np. w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Ciasteczka oreo kroimy na kawałeczki. Śmietankę miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Na koniec dodajemy ciasteczka i delikatnie mieszamy. Wykładamy na wiśnie i przykrywamy drugim blatem. Wkładamy na minimum kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Śmietankę mocno podgrzewamy, dodajemy kawałki czekolady i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch biszkoptu i dokładnie rozprowadzamy.

Kostka wisniowa oreo Kostka wisniowa oreo

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Pyszne ciasto ja bym ciasto nasączyła.Jestem po próbie robię jo na 18 urodziny.

  2. Katarzyna says:

    Chyba trochę za mało żelatyny jest w przepisie.

  3. Ciasto jest pyszne,kwaśne wiśnie świetnie orzeźwiają. Minus mojego wykonania to nie zadziałała mi żelatyna i trochę źle się kroiło i nie wyglądało tak ładnie jak na zdjęciu.

  4. Angelkika says:

    Rozumiem że wiśnie układamy na blacie a nie mieszamy razem z kremówką ?

    1. aneta Autor says:

      tak :)

  5. zafascynowane says:

    Wygląda pysznie :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x