Ciasto budyniowe bez pieczenia


Ciasto budyniowe bez pieczenia to doskonały deser na szybko. Krem kakaowy przełożony herbatnikami i dżemem. Całość przykryta leciutkim kremem śmietankowym.

Ciasto nie wymaga pieczenia, a jedynie kilku godzin w lodówce, aby herbatniki miały czas zmięknąć. Najlepiej smakuje natomiast po całej nocy w lodówce.

Ciasto budyniowe bez pieczenia to połączenie kremu czekoladowego na bazie masła, budyniu i kakao. Puszystego kremu śmietankowego i dla kontrastu dżemu porzeczkowego. Rewelacyjny i prosty przepis na szybki deser.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Ciasto budyniowe

CIASTO BUDYNIOWE BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 1 l ml mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 4 łyżki kakao
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 350 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 600 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 słoiczek dżemu porzeczkowego, duży
  • 2 opakowania herbatników maślanych, duże

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

800 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy, mąkę, kakao oraz dodajemy żółtka. Do gorącego mleka cały czas mieszając dodajemy zimną mieszaninę i gotujemy, aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z ognia, owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło przez chwilkę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce wystudzony budyń.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na dnie herbatniki i smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Wykładamy 1/3 kremu i ponownie herbatniki, dżem i krem, aż powstaną trzy warstwy kończąc herbatnikami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z serkiem miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder, mleko w proszku i powoli wlewamy żelatynę. Wykładamy na herbatniki i wykonujemy fale np. widelcem. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Ciasto budyniowe
Ciasto budyniowe

wydrukuj teraz