Babka Inka


Babka Inka to połączenie piaskowego ciasta waniliowego z warstwą na bazie kawy zbożowej. Słodkie, pyszne i delikatne idealne do filiżanki herbaty.

Babkę można polać polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dobrym pomysłem będzie również polanie lukrem na bazie odrobiny rumu lub dodanie kawałków czekolady do środka.

Babka Inka to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które będzie doskonałe na święta wielkanocne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka Inka

BABKA INKA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej, czubate

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 12 x23 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. W mleku rozpuszczamy kawę zbożową. Jajka ubijamy razem z cukrami na puszystą i jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując na niskich obrotach. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną wylewamy do formy,do drugiej dodajemy mieszankę kawy i miksujemy. Wykładamy na jasną część. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1,10-1,5 godz. do suchego patyczka.

Babka Inka

Inspiracja: przyślijprzepis.pl

wydrukuj teraz