Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka Inka

March 10, 2020 , 10516 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Babka Inka to połączenie piaskowego ciasta waniliowego z warstwą na bazie kawy zbożowej. Słodkie, pyszne i delikatne idealne do filiżanki herbaty.

Babkę można polać polewą z gorzkiej lub mlecznej czekolady. Dobrym pomysłem będzie również polanie lukrem na bazie odrobiny rumu lub dodanie kawałków czekolady do środka.

Babka Inka to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, które będzie doskonałe na święta wielkanocne.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka Inka

BABKA INKA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła, roztopionego
  • 1/4 szklanki mleka, temp. pokojowa
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej, czubate

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 12 x23 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. W mleku rozpuszczamy kawę zbożową. Jajka ubijamy razem z cukrami na puszystą i jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Następnie niewielkim strumieniem wlewamy roztopione i ostudzone masło, cały czas miksując na niskich obrotach. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną wylewamy do formy,do drugiej dodajemy mieszankę kawy i miksujemy. Wykładamy na jasną część. Pieczemy w temp. 170 C przez około 1,10-1,5 godz. do suchego patyczka.

Babka Inka

Inspiracja: przyślijprzepis.pl

Komentarze

  • Reply Kasia March 20, 2020 at 22:38

    Babka rewelacyjna w smaku, piaskowa, mięciutka, smaczna. Skórka chrupiąca, całość wspaniale pachnie wanilią. Piekłam 1,5 godziny bez termoobiegu w 170 stopniach. Z pewnością do powtórzenia

  • Reply Dalia Rozalia March 15, 2020 at 11:30

    Pyszna babka. Zrobiłam w mniejszej foremce, 20 x 11 cm. Piekłam ok. 55 minut. Do ciasta dodałam ok. 80 g posiekanej czekolady gorzkiej i białej. Babka jest mięciutka w środku, ciasto jasne jest bardziej miękkie, ciasto z kawą jest trochę bardziej wilgotne i oba się fajnie uzupełniają. Prosty przepis na bardzo dobrą babkę :)

  • Reply Angelkika March 12, 2020 at 17:12

    Dzięki z przepis :) . U mnie babka wyszła niesamowicie miękka . Na wierzchu skórka chrupka a w środku mięciutka . Bardzo raz jeszcze dziękuje . Pozdrawiam wierna czytelniczka . ;)

  • Leave a Reply to Kasia Cancel Reply