Znajdź swój przepis

Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone

13 marca, 2020

Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to wiosenna propozycja tego aromatycznego i zarazem zdrowego ciasta z dodatkiem marchewki.

Połączenie ciasta marchewkowego z wiśniami jest przepyszne. Ciasto marchewkowe jest słodkie, wilgotne z niewyczuwalną w środku marchewką. Natomiast warstwa wiśniowa jest lekko kwaśna i fajnie kontrastuje z ciastem.

Krem mascarpone z dodatkiem serka śmietankowego i dla nadania puszystości z odrobiną kremówki jest świetnym wykończeniem deseru.

Ciasto marchewkowe z wiśniami i mascarpone to moja wiosenna propozycja ciasta, które zazwyczaj wykonujemy zimą.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta marchewkowe.

Ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z WIŚNIAMI I MASCARPONE

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka, duże
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 3 szklanki drobno startej marchewki, surowej

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ WIŚNIOWĄ:

  • ok. 400 g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka wiśniowa, proszek
  • 800 ml gorącej wody

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 500 g serka mascarpone
  • 150 g serka śmietankowego, kremowego np. Philadelphia
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, cynamonem i gałką. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę. Następnie naprzemiennie dodajemy olej oraz suche składniki cały czas miksując na niskich obrotach (kończymy na suchych składnikach). Na koniec dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części. Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Dodajemy wiśnie i wkładamy do lodówki, aż galaretka zacznie być tężejąca. Następnie wykładamy na jedną warstwę ciasta marchewkowego i przykrywamy drugim blatem ciasta.
Serek mascarpone razem z serkiem śmietankowym oraz kremówką miksujemy, aż masa będzie mocno gęsta. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder i ponownie miksujemy. Wykładamy na ciasto i wykonujemy falę za pomocą packi cukierniczej lub widelcem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc.

Ciasto marchewkowe

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. A czy można zastąpić mąkę tortową na pełnoziarnista i cukier na słodzik.Mam IO,a przepis bardzo mnie kusi.Pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      Ciężko mi podpowiedzieć czy sie uda, ale proszę próbować :)

  2. Czy można zmniejszyc ilość cukru? Przeraża mnie te 1 i 3/4 szklanki :(

    1. aneta Autor says:

      można nieco zmniejszyć :)

  3. Placek nie wyszedł pulchny, co zrobiłam źle?

    1. aneta Autor says:

      moze zbyt dlugo miksowane

  4. Wiśnie dodać mrożone czy rozmnożone ?

    1. aneta Autor says:

      Ja bym dodała rozmrożone :)

  5. Upieczone. Ciasto pyszne, dodatek galaretki z wiśniami dodaje fajnej rześkości temu ciastu. Polecam:)

  6. Patrycja says:

    Czy można użyć wiśni z kompotu?

    1. aneta Autor says:

      tak, natomiast nieco lepsze byłyby mrożone :)

  7. na jakich oczkach ścieramy marchewkę?

    1. aneta Autor says:

      Na średnich :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x