Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta ucierane, Ciasta z owocami

Ciasto bananowe z orzechami

March 17, 2020 , 9381 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto bananowe z orzechami i kropelkami czekoladowymi na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu i treściwe.

Ciasto bananowe to idealny sposób na zużycie bananów, które nie są już pierwszej świeżości. Im bardziej miękki banan tym ciasto będzie słodsze w smaku.

Do środka możesz dodać ulubione orzechy np. włoskie, nerkowe lub odrobinę rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Ciasto bananowe z orzechami jest treściwe, dosyć słodkie i aromatyczne. Idealne do zabrania do pracy, szkoły lub do przygotowania szybkiego deseru dla gości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.

Ciasto bananowe

CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 75 g masła roztopionego, ostudzonego
  • 1 jajko, duże
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów np. włoskich
  • 3-4 łyżki kropelek czekoladowych, opcjonalnie

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 10×20 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, gałką, proszkiem i sodą. Następnie dodajemy do suchych składników orzechy i mieszamy. Banany rozdrabniamy mocno widelcem, aby nie było za dużo grudek i dodajemy cukier, masło, jajko i sól. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki i wierzch obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto bananowe
Ciasto bananowe z orzechami

Komentarze

  • Reply Joanna March 23, 2020 at 19:17

    Czy zamiast masła może być olei?
    Jeżeli tak to ile mam go dodać?

    • Reply aneta March 24, 2020 at 09:57

      Myślę, że wystarczy tak z 1/4 szklanki :)

  • Reply Agnieszka March 23, 2020 at 09:20

    Dzień dobry, czy zamiast roztopionego masła mogę dodać olej? W dobie koronawirusa ograniczam wyjścia do sklepu. Wszystko w domu mam do tego ciasta z wyjątkiem masła właśnie. Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Reply aneta March 23, 2020 at 14:43

      możesz zamienic :)

  • Reply Lucy March 20, 2020 at 16:09

    Spisane. Jutro piekę. Próbowałam wielu przepisów z tego bloga. Wszystkie udane.

  • Reply Monika March 18, 2020 at 14:49

    Witam. Jaka moje mogę użyć zamiast tortowej? niestety nie mam na “składzie” , a przez wirusa ciężko kupić. pozdrawiam

    • Reply aneta March 19, 2020 at 10:16

      w tym przepisie niestety tylko pszenna :)

  • Reply Magdan March 17, 2020 at 18:57

    Witam. Mam pytanie.do przepisu ciasto z mirabelkami czy zamiast ich moge uzyc jablek ? Jesli tak czy w przepisie przez zmiane owocow mam cos jeszcze zmienic ?

    • Reply aneta March 17, 2020 at 20:21

      Nie musisz nic zmieniać :)

    Leave a Reply to Monika Cancel Reply