Znajdź swój przepis

Ciasto bananowe z orzechami

17 marca, 2020

Pyszne i zarazem zdrowe ciasto bananowe z orzechami i kropelkami czekoladowymi na wierzchu. Błyskawiczne w przygotowaniu i treściwe.

Ciasto bananowe to idealny sposób na zużycie bananów, które nie są już pierwszej świeżości. Im bardziej miękki banan tym ciasto będzie słodsze w smaku.

Do środka możesz dodać ulubione orzechy np. włoskie, nerkowe lub odrobinę rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Ciasto bananowe z orzechami jest treściwe, dosyć słodkie i aromatyczne. Idealne do zabrania do pracy, szkoły lub do przygotowania szybkiego deseru dla gości.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.

Ciasto bananowe

CIASTO BANANOWE Z ORZECHAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczko sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 75 g masła roztopionego, ostudzonego
  • 1 jajko, duże
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów np. włoskich
  • 3-4 łyżki kropelek czekoladowych, opcjonalnie
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 10×20 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem, gałką, proszkiem i sodą. Następnie dodajemy do suchych składników orzechy i mieszamy. Banany rozdrabniamy mocno widelcem, aby nie było za dużo grudek i dodajemy cukier, masło, jajko i sól. Wlewamy mieszaninę do suchych składników i mieszamy tylko do połączenia łyżką lub szpatułką. Ciasto wykładamy do foremki i wierzch obsypujemy kropelkami czekoladowymi. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto bananowe Ciasto bananowe z orzechami

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne. Puszyste. Polecam 🙂

  2. Ciasto wyszlo pyszne! Dodalam tylko od siebie 1 jajko wiecej.

  3. Ciasto wygląda pysznie. Czy można zrezygnować z sody oczyszczonej? Pozdrawiam!

    1. aneta Autor says:

      W tym przepisie nie bardzo :)

  4. Dzień dobry,
    czy to ciasto powinno być bardzo gęste?

    1. aneta Autor says:

      Dosyć geste :)

  5. A ile soli bo nie podane , rozumiem że szczypta?

    1. aneta Autor says:

      dokładnie

  6. Ciasto przepyszne! Nie posiadałam czekoladowych kropelek wiec zrobiłam polewę. Zrobię kolejne, gdy tylko te zniknie. ????

  7. Aj, teraz zobaczyłam, że podane jest w przepisie, 250 ml:-). Gapa ze mnie :-)

  8. Dzień dobry. Jakiej wielkości jest szklanka, którą Pani używa do odmierzania? 250 ml? Pozdrawiam serdecznie.

  9. Kolejne pyszne ciasto!

  10. Czy zamiast masła może być olei?
    Jeżeli tak to ile mam go dodać?

    1. aneta Autor says:

      Myślę, że wystarczy tak z 1/4 szklanki :)

  11. Agnieszka says:

    Dzień dobry, czy zamiast roztopionego masła mogę dodać olej? W dobie koronawirusa ograniczam wyjścia do sklepu. Wszystko w domu mam do tego ciasta z wyjątkiem masła właśnie. Z góry dziękuję za odpowiedź

    1. aneta Autor says:

      możesz zamienic :)

  12. Spisane. Jutro piekę. Próbowałam wielu przepisów z tego bloga. Wszystkie udane.

  13. Witam. Jaka moje mogę użyć zamiast tortowej? niestety nie mam na „składzie” , a przez wirusa ciężko kupić. pozdrawiam

    1. aneta Autor says:

      w tym przepisie niestety tylko pszenna :)

  14. Witam. Mam pytanie.do przepisu ciasto z mirabelkami czy zamiast ich moge uzyc jablek ? Jesli tak czy w przepisie przez zmiane owocow mam cos jeszcze zmienic ?

    1. aneta Autor says:

      Nie musisz nic zmieniać :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x