Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta z owocami, Serniki

Sernik z jabłkami bez pieczenia

March 26, 2020 , 60096 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik z jabłkami bez pieczenia na herbatnikach z lukrem cytrynowym. Duża ilość jabłek oraz warstwa sernika gotowego sprawia, że ciasto jest przepyszne i proste.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby mogło postać kilka godzin lub całą noc w lodówce. Po tym czasie masy będą zwarte i herbatniki zmiękną.

Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybsza forma deseru, która sprawdzi się kiedy chcesz przygotować ciasto bez użycia piekarnika.

Warstwa jabłkowa jest słodka z wyczuwalną nutką cytrynową i skórką pomarańczową. Jabłka są podduszone i mięciutkie.

Warstwa serowa jest delikatna, lekko kremowa i świetnie pasuje do jabłek. Wystarczy ugotować i jest to szybsze niż pieczenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Sernik z jabłkami

SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 x galaretka cytrynowa, proszek

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SERNIKOWĄ:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem ze skórką pomarańczową i dusimy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Gotową warstwę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną.
Twaróg przekładamy do garnuszka razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem. Gotujemy na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników. Do mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do twarogu i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy mleko i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami

Komentarze

  • Reply ELIZA April 14, 2020 at 22:39

    Ciasto przepyszne ! Robiłam na Wielkanoc. Polecam :)

  • 1 2

    Leave a Reply