Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Ciasta z owocami, Serniki

Sernik z jabłkami bez pieczenia

March 26, 2020 , 50254 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik z jabłkami bez pieczenia na herbatnikach z lukrem cytrynowym. Duża ilość jabłek oraz warstwa sernika gotowego sprawia, że ciasto jest przepyszne i proste.

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby mogło postać kilka godzin lub całą noc w lodówce. Po tym czasie masy będą zwarte i herbatniki zmiękną.

Sernik z jabłkami bez pieczenia to szybsza forma deseru, która sprawdzi się kiedy chcesz przygotować ciasto bez użycia piekarnika.

Warstwa jabłkowa jest słodka z wyczuwalną nutką cytrynową i skórką pomarańczową. Jabłka są podduszone i mięciutkie.

Warstwa serowa jest delikatna, lekko kremowa i świetnie pasuje do jabłek. Wystarczy ugotować i jest to szybsze niż pieczenie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Sernik z jabłkami

SERNIK Z JABŁKAMI BEZ PIECZENIA

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ JABŁKOWĄ:

  • 1,5 kg jabłek, lekko kwaśnych
  • 100 g skórki pomarańczowej
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 x galaretka cytrynowa, proszek

SKŁADNIKI NA WARSTWĘ SERNIKOWĄ:

  • 1 kg twarogu np. z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 200 ml mleka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny

DODATKOWO:

  • 2 duże opakowania herbatników maślanych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią. Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę. Przekładamy do rondelka razem ze skórką pomarańczową i dusimy, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki, mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Gotową warstwę wykładamy na herbatniki i przykrywamy kolejną.
Twaróg przekładamy do garnuszka razem z masłem, jajkami, żółtkami, cukrem i ekstraktem. Gotujemy na niedużym ogniu do rozpuszczenia składników. Do mleka przesiewamy proszek budyniowy oraz mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy do twarogu i cały czas mieszając gotujemy, aż masa będzie gęsta jak budyń. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do lekkiego wystudzenia, następnie wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy mleko i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy, aż powstanie dosyć gęsty lukier. Smarujemy wierzch ciasta i wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami

Komentarze

  • Reply Joanna April 5, 2020 at 15:46

    A wodę (1/3 szklanki) dodajemy już na początku duszenia jabłek ze skórka czy tuż przed zmieszaniem z proszkiem galaretkowym?

    • Reply aneta April 6, 2020 at 18:09

      ja dodalam pod koniec duszenia :)

  • Reply Agata April 3, 2020 at 21:38

    Witam, jakiego twarogu z wiaderka Pani używa? Z góry dziękuję! :)

    • Reply aneta April 4, 2020 at 20:38

      Często z Piątnicy

  • Reply Kinga March 29, 2020 at 10:33

    Hej. Zamiast galaretki wolałabym dodać żelatynę. 4 łyżeczki wystarczą? Pozdrawiam

    • Reply aneta March 30, 2020 at 09:02

      Bardziej z 2-3 łyżki :)

      • Reply Kinga March 30, 2020 at 12:48

        Ok, galaretka jest na 0,5litra wody analogicznie na pół litra płynu potrzeba 2 łyżeczki żelatyny. GAlaretki są 2 zatem podwajamy ilość żelatyny. Proste równanie matematyczne tutaj nie ma zastosowania?

        • Reply aneta March 30, 2020 at 15:45

          Proszę spróbować :)

  • Reply Anka March 27, 2020 at 09:50

    Witam, czy skórka pomarańczowa ma być kandyzowana czy otarta z pomarańczy?

    • Reply aneta March 27, 2020 at 15:56

      Kandyzowana :)

  • Reply Angelika March 26, 2020 at 10:23

    Wygląda przepięknie tak wiosennie . Zrobię chyba na Wielkanoc ;)

  • Leave a Reply