Znajdź swój przepis

Babka piaskowa bez miksera

2 kwietnia, 2020

Pyszna i leciutka babka piaskowa bez użycia miksera. Babkę wykonasz błyskawicznie i nie ma mowy o zakalcu.

Babka piaskowa to jeden z prostszych wypieków jakie można wykonać na święta wielkanocne.

Delikatna jak puszek, wilgotna o maślanym smaku i aromacie wanilii.

Babka piaskowa bez miksera sprawdzi się doskonale dla osób, które szukają prostego i zarazem smacznego przepisu na babkę.

Babka spokojnie może podstać nawet kilka dni nie tracąc swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka piaskowa

BABKA PIASKOWA BEZ MIKSERA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka, temp. pokojowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy do miseczki razem z proszkiem (1/4 szklanki odejmujemy i odstawiamy na bok). Do suchych składników dodajemy cukier i mieszamy. Masło roztapiamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy np. trzepaczką. Następnie wlewamy masło oraz ekstrakt i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 1/4 szklanki mąki i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Babka piaskowa Babka piaskowa

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Czy na tym przepisie wyjdzie dwukolorowa babka, czyli np. z kakao?

  2. Czy mogła by mi pani doradzić czy wyjdzie mi to ciasto w formie sylikonowej np. w kształcie kaczuszki ostatnio kupiłam i zastanawiam się czy ta forma do tego przepisu pasuje . :)

    1. aneta Autor says:

      jak najbardziej :)

  3. Babka Gotowa! Pyszna :) szybka i prosta. Polecam!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x