Babka piaskowa bez miksera


Pyszna i leciutka babka piaskowa bez użycia miksera. Babkę wykonasz błyskawicznie i nie ma mowy o zakalcu.

Babka piaskowa to jeden z prostszych wypieków jakie można wykonać na święta wielkanocne.

Delikatna jak puszek, wilgotna o maślanym smaku i aromacie wanilii.

Babka piaskowa bez miksera sprawdzi się doskonale dla osób, które szukają prostego i zarazem smacznego przepisu na babkę.

Babka spokojnie może podstać nawet kilka dni nie tracąc swojego smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

Babka piaskowa

BABKA PIASKOWA BEZ MIKSERA

SKŁADNIKI NA BABKĘ:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 jajka, temp. pokojowa

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Keksówkę o wym. 12×28 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy do miseczki razem z proszkiem (1/4 szklanki odejmujemy i odstawiamy na bok). Do suchych składników dodajemy cukier i mieszamy. Masło roztapiamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do suchych składników dodajemy jajka i mieszamy np. trzepaczką. Następnie wlewamy masło oraz ekstrakt i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy 1/4 szklanki mąki i ponownie mieszamy. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Babka piaskowa
Babka piaskowa

wydrukuj teraz