Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Babki, Wielkanoc

Babka cytrynowa z makiem

Kwiecień 9, 2020 , 11833 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Pyszna, lekka i zarazem wilgotna babka cytrynowa z makiem. Doskonała na nadchodzące święta Wielkanocne lub do kubka herbaty. Prosty przepis i szybkie wykonanie.

Babka zawiera kilku prostych składników i jedynie wystarczy przestrzegać zasady, aby składniki były w temp. pokojowej. Ciasto nie należy miksować zbyt długo po dodaniu suchych składników, ponieważ będzie cięższe.

Babkę polewamy lukrem cytrynowym i dekorujemy startą skórką cytrynową.

Babka cytrynowa z makiem to pyszna i prosta propozycja na stół wielkanocny. Ciasto może stać kilka dni i nie traci na swoim smaku.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na babki.

babka cytrynowa

BABKA CYTRYNOWA Z MAKIEM

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 420 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 250 ml mleka, temp. pokojowa
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 3 łyżki maku

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody
  • skórka otarta z cytryny (opcjonalnie)

Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą lub kaszką manną.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy cukry i miksujemy przez 2-3 minuty na tzw. puch. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i dodajemy po jednym jajku, miksując tylko do połączenia. Na koniec w 3-4 porcjach dodajemy naprzemiennie suche składniki i mleko (ostatnia porcja to suche składniki). Miksujemy po każdym dodaniu składników tylko do połączenia. Na koniec wsypujemy mak i lekko mieszamy łyżką. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 1 godz. do suchego patyczka. Studzimy ciasto w formie, gdy całkowicie wystygnie delikatnie wyciągamy przerzucając formę do góry dnem.
Cukier puder przesiewamy do miseczki, następnie dodajemy sok i wodę. Mieszamy, aż powstanie gęsty, ale płynny lukier. Wylewamy na wierzch ciasta i smarujemy po całej powierzchni łącznie z bokami. Wierzch dekorujemy skórką z cytryny.

babka cytrynowa
babka cytrynowa

Komentarze

Dodaj komentarz