Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Bez pieczenia, Serniki, Wielkanoc

Sernik na zimno margaretka

May 5, 2020 , 22109 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik na zimno margaretka inspirowany ciasteczkami kruchymi z dżemem. Sernik na herbatnikach z masą serową o smaku wiśniowym i zatopionymi ciasteczkami w galaretce cytrynowej.

Przepyszna wiosenna propozycja na ciasto, które wykonasz w dosłownie kilka chwil.

Ciasteczka zatopione w galaretce wyglądają przepiękne i nawiązują do wiosny.

Sernik na zimno margaretka to połączenie kilku smaków. Masa serowa jest delikatna o lekko wiśniowym posmaku. Natomiast wierzch to ciasteczka, które po nocy w lodówce dają się ładnie pokroić i do tego cytrynowa galaretka.

Deser, który nie tylko robi wrażenie swoim wyglądem, ale również jest bardzo smaczny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno margaretka

SERNIK NA ZIMNO MARGARETKA

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x galaretka wiśniowa, proszek
  • 500 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • ok. 500 g ciastek margaretek
  • 2 x galaretka cytrynowa
  • 800 ml gorącej wody

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy płynną galaretką. Gotową masę na chwilę wkładamy do lodówki, aż lekko się zetnie. Następnie wykładamy na herbatniki i układamy w rzędach ciasteczka. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na wierzch ciasta i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

Sernik na zimno margaretka
Sernik na zimno margaretka

Komentarze

  • Reply Katarzyna May 6, 2020 at 09:41

    Serdecznie dziękuję za kolejne nowe inspiracje. Ciasto wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.

    • Reply aneta May 6, 2020 at 12:53

      Dziękuję :)

    Leave a Reply