Znajdź swój przepis

Sernik na zimno margaretka

5 maja, 2020

Sernik na zimno margaretka inspirowany ciasteczkami kruchymi z dżemem. Sernik na herbatnikach z masą serową o smaku wiśniowym i zatopionymi ciasteczkami w galaretce cytrynowej.

Przepyszna wiosenna propozycja na ciasto, które wykonasz w dosłownie kilka chwil.

Ciasteczka zatopione w galaretce wyglądają przepiękne i nawiązują do wiosny.

Sernik na zimno margaretka to połączenie kilku smaków. Masa serowa jest delikatna o lekko wiśniowym posmaku. Natomiast wierzch to ciasteczka, które po nocy w lodówce dają się ładnie pokroić i do tego cytrynowa galaretka.

Deser, który nie tylko robi wrażenie swoim wyglądem, ale również jest bardzo smaczny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Sernik na zimno margaretka

SERNIK NA ZIMNO MARGARETKA

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 800 g twarogu sernikowego np. z wiaderka
  • 300 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 x galaretka wiśniowa, proszek
  • 500 ml gorącej wody

DODATKOWO:

  • 1 opakowanie herbatników maślanych
  • ok. 500 g ciastek margaretek
  • 2 x galaretka cytrynowa
  • 800 ml gorącej wody

Formę o wym. 25×35 cm lub podobną wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, następnie dodajemy do twarogu i delikatnie mieszamy. Cały czas miksując niewielkim strumieniem wlewamy płynną galaretką. Gotową masę na chwilę wkładamy do lodówki, aż lekko się zetnie. Następnie wykładamy na herbatniki i układamy w rzędach ciasteczka. Na czas przygotowania galaretki wkładamy do lodówki.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do lekkiego stężenia. Wykładamy na wierzch ciasta i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

Sernik na zimno margaretka Sernik na zimno margaretka

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Katarzyna says:

    Serdecznie dziękuję za kolejne nowe inspiracje. Ciasto wygląda bardzo wiosennie i apetycznie.

    1. aneta Autor says:

      Dziękuję :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x