Ciasto marchewkowe z truskawkami


Przepyszne ciasto marchewkowe z truskawkami w letniej odsłonie. Wilgotne ciasto marchewkowe, galaretka z zatopionymi owocami oraz lekki krem śmietankowy z nutką serową.

Ciasto jest aromatyczne, wilgotne i dosyć mięsiste z tartą marchewką, która jest niewyczuwalna. Do tego słodka galaretka i kawałki świeżych truskawek w sezonie. Całość przykryta warstwą kremu połączonego z ubitą śmietanką oraz serkiem kremowym.

Przepyszne ciasto o dosyć szybkim wykonaniu. Połączenie ciasta marchewkowego i truskawek to hit.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto marchewkowe

CIASTO MARCHEWKOWE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO MARCHEWKOWE:

  • 260 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 jajka
  • 200 g cukru np. brązowego
  • 200 ml oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
  • 1/2 startego jabłka
  • 250 g startej marchewki
  • 60 g wiórków kokosowych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka naturalnego, kremowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny lub śmietan-fix
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml gorącej wody
  • ok. 350-400 g truskawek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 24×24 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą oraz cynamonem. Jajka miksujemy razem z cukrem na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy olej niewielkim strumieniem. Na koniec delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z marchewką startą na tarce o dużych oczkach, wiórkami, jabłkiem. Dodajemy przesiane składniki oraz sól i mieszamy tylko do połączenia. Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-40 min. do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyciągamy, studzimy i wyrównajmy lekko ścinając wierzch.
Galaretkę zlewamy wodą, mieszamy i zostawiamy, aż do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na kawałeczki i wykładamy na ciasto. Zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki, aż będzie ścięta.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Na koniec dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę cały czas miksując na średnich obrotach. Wykładamy na owoce wykonując przy tym fikuśne kształty. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

ciasto marchewkowe
ciasto marchewkowe

wydrukuj teraz