Bananowiec straciatella to ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem śmietankowym i kawałkami startej czekolady. Całość przykryta plasterkami bananów i galaretką agrestową.
Ciasto niesamowicie pyszne i lekkie. Puszysty biszkopt, nasączony odrobiną likier słony karmel, następnie równie delikatny krem śmietankowy z mascarpone. Do środka dodałam startą na tarce gorzką czekoladę oraz podłużne biszkopty.
Wierzch to plasterki banana zatopione w agrestowej galaretce, która swoim kolorem tworzy ciekawe połączenie kolorystyczne.
Bananowiec straciatella to deser, który łączy kilka smaków: czekolada i banan oraz do tego orzeźwiającą galaretkę z owocami. Pycha.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z bananami.
BANANOWIEC STRACIATELLA
SKŁADNIKI NA BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/4 szklanki wody
- 100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO:
- 1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych
- 4 banany
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 x galaretka agrestowa
- 700 ml gorącej wody
- 1/2 szklanki likieru słony karmel lub mocnej herbaty
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml gorącej wody i zostawiamy do wystudzenia, następnie wkładamy do stężenia do lodówki.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy likierem lub posłodzoną herbatą.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Gorzką czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem, następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz czekoladę. Na koniec miksujemy z wystudzoną żelatyną. Wykładamy połowę kremu na biszkopt, następnie układamy jeden obok drugiego namoczone w wodzie z cukrem biszkopty. Przykrywamy pozostałą częścią kremu.
Banany kroimy na plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na biszkopcie i wykładamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Komentarze