Znajdź swój przepis

Ciasto na oleju z owocami

11 sierpnia, 2020

Ciasto na oleju z owocami sezonowymi i chrupiącą kruszonką. Prosty przepis, który wykonasz błyskawicznie z dowolnych owoców.

Ciasto jest puszyste, wilgotne i do tego maślana kruszonka oraz soczyste owoce zatopione w cieście.

Ciasto na oleju z owocami to przepis, który możesz wykonać w kilka chwil. Smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu, ale równie smaczne będzie także kilka dni po wypieku.

Ciasto możesz przygotować z przeróżnych owoców. Te cięższe warto pokroić na kawałeczki i oprószyć mąką, aby nie było zakalca.

Super smaczne i proste ciasto do przygotowania dla każdego.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z owocami.

ciasto na oleju

CIASTO NA OLEJU Z OWOCAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
  • 1 szklanka oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 150 g mąki tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 130 g masła, zimnej

DODATKOWO:

  • 400-500 g owoców np. truskawki, maliny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub tortowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm lub tortownicę o śr. 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę na kruszonkę przesiewamy z cukrem pudrem. Dodajemy kawałki zimnego masła i siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie rozdrabniamy palcami, aż powstaną grudki. Wkładamy na czas przygotowania ciasta do lodówki.
Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę (powinna potroić objętość). W kilku niedużych porcjach dodajemy ekstrakt z wanilii, suche składniki naprzemiennie z olejem miksując po każdym dodaniu na średnich obrotach miksera (kończymy na mące).
Owoce kroimy na kawałki (jeśli używasz truskawek lub brzoskwiń) i mieszamy z mąką. Wykładamy na ciasto i oprószamy kruszonką. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

ciasto na oleju ciasto na oleju

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Dołącz do dyskusji

  1. Ciasto pyszne. Jednak musialam piec az godzinę i 15 minut. W tortownicy 24 cm
    Niewiem co moglam zrobic nie tak, trzymalam sie przepisu krok po kroku.
    Ale wazne ze smakowalo, przepis do zeszytu i napewno jeszcze zrobie. Następnym razem tortownica 26 cm

  2. Ciasto pychota rewelacja

  3. Bardzo dziękuje za przepis ! Super ciasto :)

  4. Robiłam wczoraj, petarda ????. Super przepis

  5. Super przepis miałam większa blaszkę i dałam borówki wyszło pysznie pozdrawiam

  6. Justyna says:

    Wyszlo przepyszne! Wysokie, puszyste. Blyskawiczne w przygotowaniu. Tylko cukru i oleju dalam mniej. Juz zapisane w zeszycie na przyszlosc- dziekuje!!!

  7. Świetne ciasto – taki lekki „biszkopcik” z owocami ???? robiłam już w wielu wersjach (świeże truskawki, mrożone maliny, mrożone borówki) i za każdym razem wspaniale smakowało! Czasami zamiast kruszonki posypuję po upieczeniu cukrem pudrem. Pani przepisy są genialne, nie sposób wymienić w tym miejscu ile razy dotychczas z nich skorzystałam. Pozdrawiam ❤️

  8. Elżbieta says:

    Mimo,że jestem już stara nie mam daru do pieczenia i ostatnio wolałam już coś kupić niż zepsuć.Zrobiłam to ciasto bo myślę sobie ,że takie łatwe to może dam radę-i o dziwo wyszło super!
    Było już z jabłkami, rabarbarem teraz truskawki.Kurcze jakie dobre,jak ja upiekłam to każdemu się uda!

  9. www.mojasmacznakuchnia.com.pl says:

    Wygląda apetycznie i muszę zrobić w weekend

  10. Małgorzata says:

    Ciasto dla mnie. Mam malucha z nietolerancją białka mleka krowiego i ja też jestem na diecie bezmlecznej. Także ciasto na oleju i to jeszcze tak pysznie wyglądające muszę wypróbować. Zrobię bez kruszonki, z malinami. Dziękuję :)

  11. Czy owoce mogą być mrożone?????

    1. aneta Autor says:

      tak :)

    2. jeszcze jedno pytanie. Czy maliny trzeba rozmrażać, bo truskawki raczej tak…

    3. aneta Autor says:

      Nie trzeba

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x