Ciasto malinowy król na kakaowym biszkopcie z kremem malinowym oraz śmietankowym kremem i zatopionymi całymi malinami. Całość przełożona herbatnikami i oprószona posypką czekoladową.
Ciasto malinowy król to połączenie czekolady, malin i śmietankowego kremu.
Przepyszny, lekki deser, który będzie idealny latem, ale poza sezonem również.
Puszysty biszkopt, krem śmietankowy z mascarpone gdzie zatopione są całe owoce. Następnie herbatniki i do tego krem malinowy. Całość oprószona czekoladą i nasączona likierem słony karmel.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z malinami.
CIASTO MALINOWY KRÓL
SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MALINOWY:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny lub śmietan-fix
- 1/3 szklanki wody
- ok. 400-500 g malin świeżych
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 2-3 łyżki alkoholu np. likieru słony karmel (niekoniecznie)
DODATKOWO:
- opakowanie herbatników kakaowych
- 3-4 łyżki dżemu malinowego
- posypka czekoladowa na wierzch
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części. Jedną część wykładamy do formy, nasączamy i smarujemy dżemem.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali, zostawiamy do wystudzenia. Śmietankę razem z mascarpone miksujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder. Cały czas miksując wlewamy ostudzoną żelatynę. Gotowy krem dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy połowę malin i lekko miksujemy. Drugim kremem smarujemy biszkopt tworząc cienką warstwę. Układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią. Układamy herbatniki i wykładamy krem z miksowanymi malinami. Następnie przykrywamy drugim blatem biszkoptu i lekko nasączamy. Wierzch oprószamy posypką czekoladową.
Komentarze