Ciasto łaciate z borówkami


Ciasto łaciate z borówkami to prosty przepis na lekkie i puszyste ciasto z owocami.

Ciasto w dwóch smakach, które mieszamy do uzyskania efektu łaciatego wypieku. Wilgotne, lekkie jak puszek i do tego z pysznymi owocami. Przepis wykonasz błyskawicznie.

Ciasto łaciate z borówkami możesz wykonać z innymi owocami, które nie są zbyt ciężkie i nie puszczają za dużo soku. Poza sezonem możesz użyć owoców mrożonych, których wcześniej nie rozmrażamy.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z owocami.

Ciasto łaciate

CIASTO ŁACIATE Z BORÓWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 6 jajek, temp. pokojowa
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml wody np. gazowanej
  • 250 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 łyżki kakao

DODATKOWO:

  • 300-400 g borówek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub tortowej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Borówki mieszamy z mąką w miseczce. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Jajka miksujemy razem z cukrami na jasną i puszystą masę (powinna potroić swoją objętość). Następnie w kliku niedużych porcjach naprzemiennie dodajemy mąkę, wodę oraz olej. Dodawanie składników kończymy na mące. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy przesiane kakao i delikatnie miksujemy. Wykładamy ciasto Jasne ok. 3-4 łyżki, następnie obok ciemne 3-4 łyżki. Postępujemy tak, aż ciasto wypełni całą blaszkę. Na koniec wykałaczką lub widelcem delikatnie w kilku miejscach mieszamy ciasto. Wykładamy borówki na wierzch. Pieczemy w temp. 175 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Ciasto łaciate
Ciasto łaciate

wydrukuj teraz