Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta z owocami

Szarlotka bezglutenowa

September 1, 2020 , 14769 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Szarlotka bezglutenowa na mące kukurydzianej z odrobiną mąki ziemniaczanej. Pyszna, krucha i zarazem delikatna z jabłkami i cynamonem.

Ciasto jest bardzo proste i można je wykonać nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

Jabłka do szarlotki najlepiej użyć lekko kwaśnych. Można je lekko poddusić, ale nie jest to koniecznie.

Szarlotka bezglutenowa to przepis idealny dla osób, które wykluczyły z diety gluten. Pyszna, krucha z dużą ilością jabłek.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z jabłkami.

Szarlotka bezglutenowa

SZARLOTKA BEZGLUTENOWA

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 400 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 300 g masła, zimnego
  • 1 jajko, zimne
  • 1 żółtko, zimne
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • 1,5 kg jabłek (lekko kwaśnych)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 łyżki bułki tartej bezglutenowej lub kaszki kukurydzianej

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól i kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i jajko, dokładnie wyrabiamy. Dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godz.
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy z cukrem i cynamonem.
Jedną część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na dno i lekko dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 15 min. Następnie oprószamy spód bułką lub kaszką i dodajemy jabłka, ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy przez około 50 min. do zarumienienia wierzchu. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa

Komentarze

  • Reply Mart September 3, 2020 at 07:38

    Fajna propozycja, tylko jest jedno “ale”, a właściwie dwa. I kaszą manna i bułka tarta są źródłem glutenu więc tak nie do końca bezglutenowe jest to ciasto.

    • Reply aneta September 3, 2020 at 11:00

      można pominąć lub użyć bułki tartej bezglutenowej :)

  • Reply Monika September 2, 2020 at 09:52

    Witam!
    Tytuł bezgkutwnowa zobowiązuje. W przepisie jest bułka tarta lub kasz manna a one zwierają gluten. Radzę zmienic na kaszę kukurydzianą. Wtedy będzie przepis będzie bezglutenowy.

  • Leave a Reply to aneta Cancel Reply