Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Serniki

Sernik na śmietanie trzy smaki

Wrzesień 3, 2020 , 19985 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Sernik na śmietanie trzy smaki na kruchym cieście i warstwami: czekoladową, toffi oraz śmietankową. Bardzo prosty przepis na sernik bez sera.

Sernik na śmietanie trzy smaki wykonujemy na ubitych białkach i budyniach. Ja użyłam czekoladowego, toffi i śmietankowego. Natomiast możesz dowolnie komponować smaki według własnych upodobań. Całość na lekkim i kruchym cieście oprószonym cukrem pudrem.

Sernik na śmietanie trzy smaki to ciekawy przepis, do którego nie potrzeba twarogu. Warstwy śmietankowe w trzech smakach to fajne urozmaicenie deseru. Przepyszne, piankowe ciasto o prostym i mało skomplikowanym przepisie.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na serniki.

Sernik na śmietanie

SERNIK NA ŚMIETANIE TRZY SMAKI

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200 g masła, zimnego
  • 6 żółtek, zimnych
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA MASY ŚMIETANKOWE:

  • 6 białek, dużych
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 x 40 g budyń, proszek (czekoladowy, toffi, śmietankowy)
  • 3 x 400 g kwaśnej śmietany 18%, temp, pokojowa
  • szczypta soli

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, cukrem pudrem do miseczki. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Szybko siekamy nożem lub siekaczką do ciasta kruchego. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (jedna nieco większa) owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyciągamy większą część i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wykładamy ciastem dno formy i lekko dociskamy. Podpiekamy przez 15 min. w temp. 190 C.
W międzyczasie wykonujemy masę śmietanową. Białka w temp. pokojowej miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Następnie stopniowo dodajemy cukry w kilku partiach, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy przesiany budyń czekoladowy oraz po łyżce 400 g śmietany. Dokładnie tak samo postępujemy w pozostałymi dwoma smakami.
Na podpieczony spód wykładamy masę czekoladową, toffi oraz śmietankową. Na koniec ścieramy pozostałą część ciasta zamrożone i wykładamy na warstwę śmietankową. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

Inspiracja: znowucosupieklam

Sernik na śmietanie
Sernik na śmietanie

Komentarze

  • Odpowiedz Asis Listopad 15, 2020 at 22:12

    Chcę spróbować co zrobić ale trochę obawiam się czy te masy się nie zmieszają. Czy na pewno wykładać od razu jedna na drugą?

    • Odpowiedz aneta Listopad 16, 2020 at 17:30

      Tak :)

  • Odpowiedz Klaudia Listopad 8, 2020 at 12:38

    Czy do kazdej masy tych budyniow mialo byc 3×40 czy tylko jeden budyn do kazdej masy?

    • Odpowiedz aneta Listopad 9, 2020 at 18:19

      jeden do kazdej masy budyniowej

    1 2

    Dodaj komentarz