Znajdź swój przepis

Ciasto zebra

8 września, 2020

Ciasto zebra to lekkie i puszyste ciasto w dwóch smakach. Bardzo proste o niesamowitym wyglądzie. Przepis jest prosty i błyskawiczny w wykonaniu.

Ciasto zebra wykonujemy naprzemiennie wylewając raz jasne i raz ciemne ciasto tworząc paski jak u zebry.

Puszyste, lekkie i wilgotne ciasto. Idealne do kubka herbaty lub mleka.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta biszkoptowe.

ciasto

CIASTO ZEBRA

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, temp. pokojowa
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody ( może być gazowana )
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki + 2 łyżki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu do ciasta np. migdałowego lub rumowego

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Wszystkie składniki do ciasta powinny być w temp. pokojową. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy naprzemiennie mąkę, olej, wodę po każdym dodaniu mieszając delikatnie łyżką. Pod koniec dodajemy aromat i ponownie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki przesianej kakao, a do drugiej 2 łyżki przesianej mąki. Formę ( u mnie tortownica o śr. 26 cm ) smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na środek formy wylewamy po 2 łyżki jasnego ciasta, a później ciemnego. Powtarzamy tą czynność do wykorzystania całej jasnej i ciemnej masy. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka.

ciasto

Udostępnij

Czy zrobiłeś/aś ten przepis?

Proszę daj mi znać jeśli spodobał Ci się ten przepis! Zostaw komentarz niżej pod przepisem lub oznacz mnie na Instagramie tagiem #ilovebakepl

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Zamknij
© 2012-2022 ILovebake Aneta Glińska. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Zamknij
x