Newsletter

Zapisz się do newslettera, aby otrzymywać informacje o nowościach
Ciasta i ciastka z kremem

Ciasto kawowa chmurka

Wrzesień 10, 2020 , 38439 Wyświetleń, WYDRUKUJ,

Ciasto kawowa chmurka na kakaowym biszkopcie z kremem mocno kawowym i słodziutką bezą. Doskonałe na pyszny i prosty deser.

Podstawą ciasta jest leciutki biszkopt kakaowy, który możesz nasączyć likierem advocat lub czekoladowym. Krem na bazie kawy rozpuszczalnej jest przepyszny, mocno kawowy i delikatny.

Do tego słodziutka beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Idealnie pasuje do intensywnych smaków ciasta.

Ciasto kawowa chmurka to idealny deser dla osób, które uwielbiają kawę i słodkie wypieki. Przepyszne, intensywne i nie przesłodzone ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kawowa chmurka

CIASTO KAWOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KAWOWY KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • likier ajerkoniak do nasączenia (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (możemy nasączyć likierem).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy kawę. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną całkowicie żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą warstwą (możemy nasączyć likierem) i następnie pozostały krem. Na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny, miksujemy na najmniejszych obrotach po dodaniu. Wykładamy do identycznej formy co biszkopt tworząc na wierzchu łyżką fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wykładamy na ciasto przed podaniem.

kawowa chmurka
kawowa chmurka

Komentarze

  • Odpowiedz Jadwiga Tochowicz Wrzesień 16, 2020 at 04:19

    Wlasnie robilam to ciasto na weekend I jest przepyszne. po czasie beza puszcza cukier ale jest dalej dobra w smaku.

  • Odpowiedz Magdalena Wrzesień 14, 2020 at 13:08

    Czy można użyć naparu ze świeżo zmielonej kawy z ekspresu czy musi to być kawa rozpuszczalna? Jeśli można to proszę o pomoc przy tej zamianie

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 16, 2020 at 13:25

      można :)

  • Odpowiedz Dorota Wrzesień 10, 2020 at 20:46

    Wygląda pysznie tylko czy beza nie będzie puszczała cukru gdy położy się ją na masie?

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 14, 2020 at 12:56

      z czasem tak, najlepiej jesc od razu :)

      • Odpowiedz Dorota Wrzesień 19, 2020 at 10:26

        Właśnie o to chodzi ze chcę to ciasto zrobić na przyjęcie weselne. Ale pomyślę żeby inaczej z tą bezą zrobić.

  • Odpowiedz Agnieszka Wrzesień 10, 2020 at 15:59

    Czy beza dobrze trzyma się stężonej warstwy kawowej?

    • Odpowiedz aneta Wrzesień 14, 2020 at 12:56

      Z bezą trzeba uważać i lepiej kroić od razu i podawać ciasto na stół :)

  • Odpowiedz Honorata Wrzesień 10, 2020 at 13:39

    Zapisuję, zrobię bo wygląda pyyysznie!!!

  • Dodaj komentarz