Ciasto kawowa chmurka


Ciasto kawowa chmurka na kakaowym biszkopcie z kremem mocno kawowym i słodziutką bezą. Doskonałe na pyszny i prosty deser.

Podstawą ciasta jest leciutki biszkopt kakaowy, który możesz nasączyć likierem advocat lub czekoladowym. Krem na bazie kawy rozpuszczalnej jest przepyszny, mocno kawowy i delikatny.

Do tego słodziutka beza, która jest chrupiąca na zewnątrz i piankowa w środku. Idealnie pasuje do intensywnych smaków ciasta.

Ciasto kawowa chmurka to idealny deser dla osób, które uwielbiają kawę i słodkie wypieki. Przepyszne, intensywne i nie przesłodzone ciasto.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

kawowa chmurka

CIASTO KAWOWA CHMURKA

SKŁADNIKI NA KAKAOWY BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KAWOWY KREM:

  • 700 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wody

SKŁADNIKI NA BEZĘ:

  • 4 białka, duże
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • likier ajerkoniak do nasączenia (opcjonalnie)

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Mąki przesiewamy z kakao i proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż powstanie gęsta i sztywna masa. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy przesiane składniki i delikatnie mieszamy do połączenia. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Studzimy i przekrawamy na dwie części (możemy nasączyć likierem).
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia. Kawę rozpuszczamy w trzech łyżkach wody. Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz niewielkim strumieniem wlewamy kawę. Na koniec wlewamy powoli ostudzoną całkowicie żelatynę. Połowę kremu wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą warstwą (możemy nasączyć likierem) i następnie pozostały krem. Na czas przygotowania bezy wkładamy do lodówki.
Białka w temp. pokojowej miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny, miksujemy na najmniejszych obrotach po dodaniu. Wykładamy do identycznej formy co biszkopt tworząc na wierzchu łyżką fikuśne kształty. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 C i od razu zmniejszamy do 120 C i pieczemy przez 1,5 godz. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wykładamy na ciasto przed podaniem.

kawowa chmurka
kawowa chmurka

wydrukuj teraz