Ciasto babie lato na biszkopcie cynamonowym z kremem mascarpone, powidłami śliwkowymi i płatkami migdałowymi. Leciutkie, aromatyczne i kremowe ciasto z chrupiącymi migdałami.
Podstawą jest biszkopt cynamonowy nasączony mocnym naparem z herbaty (możesz użyć np. likieru lub innego alkoholu). Smarujemy go powidłami śliwkowymi, który idealnie współgra z cynamonowym biszkoptem.
Krem z mascarpone jest delikatny, puszysty i leciutki. Całość oprószamy chrupiącymi płatkami migdałowymi.
Ciasto babie lato to przepyszny, kremowy i lekki deser, który idealnie pasuje do jesiennych smaków.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO BABIE LATO
SKŁADNIKI NA CYNAMONOWY BISZKOPT:
- 5 jajek, dużych
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:
- 700 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki wody
SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE:
- 3/4 szklanki mocnego naparu z herbaty
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
DODATKOWO:
- 1 słoiczek powideł śliwkowych, duży
- 200 g płatków migdałowych, podprażonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części. Delikatnie nasączamy połową herbaty oraz smarujemy powidłami.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z serkiem na gęsty krem. Następnie dodajemy przesiany cukier puder oraz powoli niewielkim strumieniem wlewamy żelatynę. Wykładamy połowę na biszkopt, przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Smarujemy powidłami i wykładamy pozostały krem. Wkładamy na kilka godzin do lodówki lub całą noc. Przed podaniem oprószamy podprażonymi płatkami.
Pyszne ciasto, z każdym dniem lepsze, takie fajnie wilgotne. Ile powideł zuzylas u siebie?Jaki alkohol, by tu pasował wg ciebie i ile go dac?Pomieszać z herbata?
Witam, Użyłam małego słoiczka powideł śliwkowych można też użyć dżemu porzeczkowego. Alkohol to np. wiśniówka lub jakiś likier :)
Pyszne ciasto polecam
Pycha ciasto zrobiłam w formie tortu . Leciutkie i pyszne .
Witam ,a jaki wymiar tortownicy Pani miała?
W tym przepisie użyłam formy 25 x 35 cm
Ciasto rewelacyjne ????, polecam!
Zrobiłam ???? jest przepyszne.
Ciasto robię już drugi raz ,za pierwszym razem wyszło idealne pyszne ,powidła idealnie współgrają z cała reszta,fajny przepis na biszkopt -wyrósł mi co rzadko mi się zdarza ☹️Myśle ze tym razem tez wyjdzie mi super ,narazie upiekłam biszkopt reszta jutro????
Ciasto wspaniałe! Zrobiłam z bezą na górze.
Dziś robilam ciasto pierwszy raz…wyszlo genialnie przepyszne. LEKKIE JESIENNE ZA SPRAWĄ POWIDEŁ I CYNAMONU. Deser idealny do kawki….
Ciasto jest przepyszne. To trzecie, które robię z Pani bloga i każde kolejne jest jeszcze lepsze od poprzedniego ???? Proporcje i składniki w tych przepisach są tak dobrze dobrane, że zawsze się udają i smakują ????
Ależ to ciasto jest pyszne!!! Delikatnie zmodyfikowalam – zamiast cynamonu, dałam ok. 3/4 łyżeczki przyprawy do kawy( mieszanki), wierzch posypałam przyrumienionymi i posiekanymi orzechami laskowymi. Pycha!!!