Ciasto czekoladowy chrupek


Ciasto czekoladowy chrupek na biszkopcie kakaowym przełożone kremem czekoladowym z chrupkami i kremem śmietankowym oraz dżemem morelowym. Kremowe, leciutkie z pysznymi warstwami.

Biszkopt kakaowy możemy nasączyć np. likierem czekoladowym lub w wersji dla dzieci posłodzoną herbatą z odrobiną cytryny. Biszkopt smarujemy lekko kwaśnym dżemem morelowym dla kontrastu.

Krem czekoladowy jest intensywny w smaku z dodatkiem chrupek czekoladowych. Drugi krem to leciutka warstwa śmietanki z kremem mascarpone obsypana chrupkami.

Ciasto czekoladowy chrupek będzie idealne nie tylko dla dzieci, ale również dla osób uwielbiających ciasta czekoladowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta czekoladowe.

ciasto czekoladowy chrupek

CIASTO CZEKOLADOWY CHRUPEK

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 5 jajek, dużych
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szklanki płatków czekoladowych np. choco krispies

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody

DODATKOWO:

  • 1 dżem morelowy
  • 1 1/2 szklanki płatków np. choco krispies na wierzch

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 25×35 wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną piankę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie części (możemy delikatnie nasączyć likierem lub mocną posłodzoną herbatą), smarujemy dżemem.
Czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietanki, zostawiamy do wystudzenia. Pozostałą ubijamy na sztywną masę, dodajemy roztopioną czekoladę i miksujemy do połączenia. Na koniec łączymy z płatkami i wykładamy na biszkopt. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym.
Żelatynę zalewamy wodą i zostawiamy do napęcznienia. Następnie przez chwilkę podgrzewamy w mikrofali. Śmietankę miksujemy na sztywną masę, dodajemy przesiany cukier puder oraz wlewamy niewielkim strumieniem żelatynę. Wykładamy na biszkopt i obsypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

ciasto czekoladowy chrupek
ciasto czekoladowy chrupek

wydrukuj teraz